Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: Разбирам какво му се случва на Перес. На мен ми отне...

Ботас: Разбирам какво му се случва на Перес. На мен ми отне 5 години да призная, че Хамилтън е по-бърз

7456
0
Джоржд Ръсел, Серхио Перес, Валтери Ботас
Джоржд Ръсел, Серхио Перес и Валтери Ботас; снимка: Алфа Ромео

Отбор, чийто пилоти се борят помежду си за титлата във Формула 1, може да им дава равни възможности до определен момент, смята Валтери Ботас. Финландският пилот в продължение на пет години бе съотборник на Люис Хамилтън в Мерцедес. Затова и разбира какво се случва със Серхио Перес в Ред Бул. Мексиканският пилот направи страхотно начало на сезон 2023 и неколкократно заяви, че е във Формула 1, за да стане шампион. За това и възнамерява да се бори тази година.

Първоначално Ботас каза, че не знае какво би посъветвал Перес в тази ситуация. След това обаче все пак даде обяснение от своята гледна точка.

„Трябва всички да са наясно със задачата и под „всички“ имам предвид хората в екипа на съответния пилот. Необходимо е те да повярват, че можем да спечелим. Убеден съм, че Перес работи по всички точки. Когато имаш поредица от добри резултати, целият отбор те подкрепя и това е чудесно за всички“, коментира Ботас.

На въпроса може ли един тим да даде напълно равни възможности на пилотите си отговорът бе утвърдителен, но до даден момент от състезателната година.

„Според мен е възможно до определен момент от сезона. Въпросът е как различните екипи (на двамата състезатели) работят. Как решават, кога взимат решения, разликата в точките, всичко. Но да, възможно е двамата пилоти да получават еднакви възможности“, сподели Ботас

„Аз определено чувствах, че всяка година получавам равен шанс. В някакъв момент по-нататък през сезона се взимаше решение. Сега още е рано. Серхио все още има голям шанс да победи Макс [Верстапен]. Според мен в някакъв по-нататъшен момент ще решат кой от двамата ще е. Но не сега“, добави финландецът.

„Разбирам какво се случва и как всяка година се опитва да победи съотборника си. Досега сезонът му е много приличен, но само времето ще покаже дали ще успее. На мен ми бе много трудно да приема нещата в тима си (Мерцедес – б.р.). Чак през 2021 г. можах да призная, че Люис [Хамилтън] бе по-бърз от мен. Отне ми 5 години да стигна до там и те не бяха никак леки. Всеки един пилот иска да е най-добрия“, каза още Ботас, който направи това признание и по-рано тази година.