Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 RTL се отказва от F1?

RTL се отказва от F1?

107
0

Немският телевизионен канал RTL може да се откаже от Формула 1 и да не продължи договора си за излъчване на световния шампионат след 2015 г.

Това е един от последните останали free-to-air варианти за проследяване на първенството. Ръководството на канала обаче е прегледало рейтингите от последния сезон и е установило, че те са най-ниските от 20 години насам.

Мениджмънтът на RTL обвини „неразбираемите правила” и „контрапродуктивни външни презентазии” за огромната загуба на зрители в Германия, въпреки че Нико Розберг води битка за титлата до последния старт. Гледаемостта на надпреварите е по-ниска средно с около милион зрители на състезание в сравнение с 2013 г.

При това положение в RTL обмислят да не подновяват договора си за излъчване на Формула 1, който освен това струва около 50 милиона евро годишно.

– Все още постигаме пазарен дял от порядъка на 30%, но като цяло развитието не е положително – коментира говорителят на RTL Матиас Болхофер.

Увеличаването на платените канали, излъчващи ексклузивно или по-голямата част от световния шампионат на Формула 1 води до постоянно намаляване на аудиторията. Около една трета от приходите в спорта идват от таксите, плащани от телевизионни канали за правата върху първенството.