Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 RTL спира да излъчва F1

RTL спира да излъчва F1

4708
0
RTL, Кай Ебел, Бърни Екълстоун
емблематичният репортер на RTL Кай Ебел на грида с Бърни Екълстоун; снимка: ATP

Германският телевизионен канал RTL ще преустанови излъчванията на състезанията от Формула 1 след края на настоящия сезон. Спортната му програма ще се концентрира върху футбола, като в началото на годината бяха купени правата за излъчване на мачовете от Лига Европа и новоучредената УЕФА Лига на конференцията. Така от 2021 до 2024 RTL ще излъчва 282 мача в ефира за немскоговорящия свят.

RTL подписа договор с Формула 1 в края на 80-те години на XX век

От началото на 1991 г. показваше всички състезания директно в ефир, а точно през същата година в Гран при се появи Михаел Шумахер. Неговите успехи направиха надпреварите изключително популярни в Германия. В пика на славата на Шумахер през 2001 г. Гран при състезанията събираха средно по 10,44 милиона зрители пред екрана. Постепенно популярността обаче спадна. Победите на Себастиан Фетел и Нико Розберг, както и доминацията на Мерцедес, изобщо нямаха подобен ефект.

В същото време цената на телевизионните права се увеличи, като по силата на последния си контракт с Бърни Екълстоун телевизията плащаше близо 90 млн. евро на сезон!

„Конкуренцията при телевизионните права се промени. Пазарът в много случаи прегрява и е трудно да се осъществява амбициозна програма при икономически оправданата рамка, която сме си поставили“, заяви управляващият директор на RTL Йорг Граф. „Сега с цялата си сила и страст се фокусираме върху футбола като телевизионен спорт номер 1 и наскоро придобития от нас нов пакет с права.“

Шефът на спорта в RTL Манфред Лопе бе малко тъжен:

„Преминахме с Формула 1 през три десетилетия с голяма любов и страст. С много желание за иновации и инвестиции. Най-големите и най-емоционални, незабравими моменти от висшия клас в състезанията ще остават завинаги свързани с RTL.“