Начало Картинг Руйков няма да участва в картинг академията на ФИА заради неспазени от...

Руйков няма да участва в картинг академията на ФИА заради неспазени от федерацията срокове

490
0
Любо Руйков
снимка: PureSpeed

Любослав Руйков няма да участва в картинг академията на ФИА, както бе съобщено по-рано този месец. На 7 февруари бе обявено, че той ще представлява България в международната надпревара.

„За нас е чест, че Любо Руйков ще представлява България в картинг академията, където ни очаква сериозна конкуренция. Принципът е, че всяка национална федерация номинира най-добрия си пилот в клас Junior“, коментира тогава Станислав Каваримов, който механик и треньор на Руйков.

Сега Каваримов изпрати отворено писмо до министъра на спорта Димитър Илиев. В него той изразява огорчение от действията на българската федерация по картинг. В изложението посочва, че от организацията са обявили прием на документи за кандидати за академията на 15 януари 2024 г. Посочен е бил краен срок 10 февруари. Тези на Руйков били изпратени на 4 февруари. Три дни по-късно – на 7 февруари – тимът на младежа Пюр Спийд Картинг бил уведомен, че той е избран да представлява България в надпреварата.

Впоследствие в клуба на Руйков разбрали от СБА (Съюз на българските автомобилисти), че всъщност срокът на ФИА за подаване на документи за картинг академията е бил 8 януари 2024 г. Това е точно седмица преди българската федерация изобщо да обяви прием на документи.

Комуникацията на Пюр Спийд Картинг със СБА пък е заради факта, че само Съюзът на българските автомобилисти може да подава официално документи към ФИА. Това важи както за свързани с мобилността, така и за спортни въпроси. СБА е член на ФИА, така че всички свързани и със спорта неща минават от там.

„Всички горепосочени факти можем да подкрепим с доказателства за комуникацията ни с БФК-НКС и СБА. Принудени сме да се обърнем към Вас и Инспектората на Министерството на младежта и спорта за съдействие“, пише Каваримов, който посочва в писмото си и общи проблеми с картинг федерацията у нас.