Начало Автомобили Русенският университет „Ангел Кънчев“ с втори отбор на финалите на Shell Eco-marathon

Русенският университет „Ангел Кънчев“ с втори отбор на финалите на Shell Eco-marathon

285
0

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще излъчи втори отбор на финалите на Shell Eco-marathon 2019 в Лондон. HydRU Racing Team ще се състезава за втора поредна година в категорията „Градски тип“, задвижван от водородна клетка.

Тази година в участието си на финалите на глобалното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon 2019 HydRU Racing Team създаде нов автомобил с иновативен дизайн. Благодарение на използването на карбон за изработването на всички елементи, теглото на колата е намалено с 30%.

Новото електронно управление помага както на пилота, така и на екипа, като позволява да се правят промени по настройките. Автомобилът е оборудван с информационна система. Чрез нея могат да се следят броя на обиколките, разликата спрямо предишната обиколка и да се анализира изразходваната енергия. Отборът е съставен от 12 души, сред които и две момичета.

„Отборът ни е целеустремен да отключи пълния си капацитет и да постигне по-впечатляващи резултати през този сезон. Не мога да направя прогноза какво разстояние бихме могли да изминем, но със сигурност ще положим всички усилия то да е повече от предходната година“, обеща мениджърът на отбора д-р инж. Иван Белоев.

„Радвам се, че Русенския университет разполага с потенциала да излъчи два успешни отбора в състезанието Shell Eco-marathon Европа 2019. Те са пример за това как подкрепата от страна на ръководството на университета и общината спомагат за развитието на бъдещите инженери в подобни международно признати начинания. Търсенето на иновативни енергийно ефективни решения е по-важно от всякога за развитието на транспорта на бъдещето.“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.