Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторът на Гран при на Русия иска F1 да върне вече преведените...

Организаторът на Гран при на Русия иска F1 да върне вече преведените пари за кръга в Сочи

3211
0
Гран при на Русия, Сочи, Сочи Аутодром
снимка: Алфа Ромео

Организаторът на Гран при на Русия иска Формула 1 да върне вече преведените пари, които са били предназначени за провеждане на тазгодишния кръг от шампионата в Сочи. Договорът на промоутъра бе прекратен въз основа на форсмажорни обстоятелства – нахлуването на Русия в Украйна. Главният изпълнителен директор на компанията Росгонки, която отговаряше за организацията, Алексей Титов заяви в интервю за Мач ТВ, че F1 трябва да върне средствата.

„За съжаление ситуацията наистина се променяше доста стремително и едностранно. Започна се с разговори за прекъсване поради форсмажорни обстоятелства. В договора по принцип бе записано, че може да бъде спрян, но няма да спре да действа и няма да бъде прекратяван. Отдавна работим с ФИА и Формула 1 и непрекъснато обсъждахме ситуацията. За прекратяването ни уведомиха някъде около 10 часа преди да бъде оповестено с условието да не го съобщаваме предварително. Съобщението също бе едностранно. Нашата позиция не бе приета и никой не я изслуша.“

„Все още тече проверка, така че не би било съвсем правилно да огласявам още подробности“, продължи Титов. „Ще повторя само, че имаше споразумение за спиране на работата по договора поради форсмажорни обстоятелства, което прерасна в едностранно прекратяване. Сметнаха, че има риск от неизпълнение от наша страна. Това бе една от причините за прекратяването.“

Росгонки и Титов възнамеряват да предприемат мерки, включващи съд, поради което и в момента се провеждат консултации с юристи.

„Ще говорим за възстановяване на пари, защото таксата за провеждане на Гран при за тази година бе частично изплатена. F1 е длъжна да я възстанови, независимо дали ѝ харесва или не“, заяви шефът на организатора на Гран при на Русия.

Титов допълни, че вече е задвижена процедура по връщане на парите за закупените предварително билети.

„Връщаме всички суми. Функцията е достъпна на уебсайта ни. Или можете да отворите електронния си билет и да следвате процедурата. Определено няма да изискваме никакви сложни действия. Парите за всички билети ще бъдат възстановени – без ограничения във времето и без ограничения на сумите“, каза още промоутърът.