Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сезон 2016 в F1 ще започне отново в Австралия, но чак през...

Сезон 2016 в F1 ще започне отново в Австралия, но чак през април

89
0

Сезон 2016 г. във Формула 1 ще започне по-късно от обичайно – на 3 април – с Гран при на Австралия. Организаторите от Мелбърн съобщиха за новата дата, като се предвижда втората надпревара да е в Китай и да се проведе веднага след първата.

„Фантастично е, че Мелбърн отново ще е домакин на първия кръг от световния шампионат на Формула 1”, заяви главният изпълнителен директор на Australian Grand prix Corporation (AGPC) Андрю Уестакот. „Градът се превърна в синоним на старта на новия F1 сезон през последните 20 години и нямаме търпение да посрещнем отборите и пилотите през 2016-та. Феновете могат да очакват отново забавление и на пистата, и извън нея в рамките на четири дни.”

Преместването датата на състезанието ще наложи и промяна на часа, тъй като датата се пада след смяната от зимно към лятно часово време.

Подобно разпределение ще означава сгъстен календар – планирани са над 20 старта, а първенството трябва да приключи през ноември. Смята се, че промяната е решение на Formula One Management (FOM), за да се избегнат дълги периоди без надпревари. Тази година между Бахрейн и Испания има три седмици пауза. През лятото ще има още един такъв период заради отпадането на Гран при на Германия – стартът във Великобритания е на 5 юли, следващият в Унгария е чак на 26 юли.

Календарът за следващия сезон вероятно ще бъде обсъждан на среща на Стратегическата група на Формула 1 в средата на май.