Начало Автомобили Спасов ден бе отбелязан с ретропарад на автомобили и мотоциклети

Спасов ден бе отбелязан с ретропарад на автомобили и мотоциклети

85
0

По традиция всяка година Съюза на българските автомобилисти и Българския автомобилен ретро клуб и отбелязват съвместно празника на шофьора – Спасов ден, с парад на класически коли и мотоциклети пред храм – паметник „Александър Невски“. Така бе и тази, която е юбилейна 25-а годишнина от създаването на ретроклуба.

Площадът пред „Александър Невски“ се изпълни с автомобили и мотоциклети още от ранни зори. Радостното е, че се появиха много нови и отлично възстановени класически автомобили, които досега не бяха участвали. Например един уникален FIAT Spyder на Людмил Гайдарски, който два пъти  е бил негова собственост.

Както винаги бе направен конкурс за автомобилите и бяха връчени награди. На изложението на класическите автомобили присъства и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, която поздрави всички участници и връчи специална награда на един отлично възстановен Булгаррено Алпин. Председателят на клуба г-жа Ваня Гюдерова пък връчи на г-жа Фандъкова карта за почетен член на БАКР и специален подарък – метален модел на Mercedes.  

Победи в отделните категории получиха: Renault от на Любомир Минков във Винтиж, в кат. 1935 -1945 г. – Willys от 1932 г., при следвоенните – Bentley от 1948 г. на Стоян Петрунов, при класиките – 1961 -1970 г. бе отличен един VW от класическия модел „Костенурка“ на Емил Войнишки, а след 1970 до 1985 – Rolls-Royce Corniche от 1980 г. 

При мотоциклетите първото място бе за уникален и отлично въстановен мотоциклет BSA от 1936 г., на второ място бе BMW от 1955 г. и на трето – Jawa 250. Впечатление обаче направиха мудесни модели с кош като военен Zundapp Romel, ИЖ от пожарната, ИМЗ и др.

Специални награди получиха автомобили като Chevrolet El Camino от 1981 г., Cadillac DeVille на Серхат Ерджан, NSU 1000 на Димитър Тачев, BMW Isetta на Иван Мутафчиев и др. Наградата на политехническия музей за най-ретро автомобил получи Renault на Любомир Минков от 1923 г., а специлната награда на публиката, избрана чрез гласуване бе за Willys от 1932 г.