Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сутил: Бюджетите, които някои пилоти плащат за един сезон, са извън контрол

Сутил: Бюджетите, които някои пилоти плащат за един сезон, са извън контрол

36
0
Адриан Сутил

Финансовите изисквания, които отделни отбори отправят към търсещите при тях места пилоти, излизат извън контрол, заяви Адриан Сутил.

Немският пилот загуби позицията си в Заубер, след като швейцарският тим се оказа принуден да търси пари посредством състезатели. Фелипе Наср и Маркус Ериксон са със сериозни спонсорски пакети за разлика от Сутил и Естебан Гутиерес, поради което бяха предпочетени от тима от Хинвил.

Адриан смята, че платените пилоти винаги са имали роля и място във Формула 1, но настоящата ситуация е екстремна.

– Бюджетите, които някои пилоти плащат за един сезон, са извън контрол – заяви той пред Аутоспорт. – Не би трябвало да е така. (Парите) винаги са били проблем, но винаги е било повече или по-малко така. Преди 20-30 години имаше малки отбори, в които можеше да си купиш място. Сега са по-малко и като че ли не е толкова очевидно. Точно това може никога да не се промени във Формула 1, но би било добре да стане по-балансирано. Помня как Минарди или Ероуз бяха в F1 и все пак изкарваха нещо. Имаше може би няколко пилоти със спонсорски пари, но не това беше приоритетът (при избора на състезател). Би било добре ситуацията пак да се върне към това положение. Тогава може би ще можем да наречем F1 отново спорт. Точно сега е трудно да се определи какво е.

Според Сутил всички отборите трябва да делят отговорността за системата за разпределение на приходите. Той смята, че отделни екипи трябва да вършат по-добра работа, за да печелят повече.

– От друга страна, в системата може би има нещо сбъркано – продължи Сутил. – Не знам вътрешни детайли, но някои екипи успяват да излязат на печалба – имат спонсори, справят се. Други не успяват и се борят сериозно. Аз съм само пилот и не знам защо всичко е толкова извън баланс. Но не би трябвало да е така, защото все още говорим за голям спорт.