Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Санкционираха ни за предотвратяване на инцидент, ядоса се Бътън

Санкционираха ни за предотвратяване на инцидент, ядоса се Бътън

71
0

Дженсън Бътън бе единственият пилот, отпаднал от Гран при на Унгария, като причината за това се оказа теч на масло. Английският пилот на Макларън обаче имаше и други технически проблеми по време на състезанието, като освен това бе санкциониран за получаване на инструкция от екипа по радиото. От питуола му казаха, че е загубил хидравлично налягане и не трябва да превключва предавки. След това стюардите му наложиха наказание преминаване през питлейна.

Пилотът не скри недоволството си и саркастично попита дали фактът, че спирачният педал в колата му потъва до пода не е свързан с безопасността.

След финала Дженсън призова здравият разум да надделее в правилата за комуникацията между пилот и отбора му по време на надпревара.

„Казаха ми, че един сензор се е повредил, както и да променя нещо на волана, което да осуети повторен проблем. Но заради предотвратяването на инцидент получих наказание”, обясни Дженсън. „Имахме проблем с безопасността. Спирачният педал потъваше – отиде до пода. Имах някакви спирачки, но съвсем недостатъчни. За мен това засяга сигурността. А заради това, че сме се справили със ситуацията, ни санкционираха с минаване през питлейна. Спортът е чудесен в много отношения, предстоят сериозни подобрения, но здравият разум би трябвало да надделява – не би трябвало да ни наказват заради това, че сме избегнали катастрофа.”

Бътън допълни, че по принцип подкрепя ограничаването на съобщенията, които пилот може да получи от тима си. Според него обаче правилата трябва да позволяват комуникация, отнасяща се до безопасността на състезателите.

„Напълно разбирам това, че на един пилот не бива да се обяснява какво да прави. Ние трябва да се грижим за гумите, да решаваме каква скорост да използваме във всеки завой. Харесва ми, че тези неща зависят от нас. Но е глупаво да имаме правило, според което предотвратяването на инцидент да води до наказание”, каза още англичанинът.