Начало Formula E News Сам Бърд с втора победа в Ню Йорк

Сам Бърд с втора победа в Ню Йорк

52
0
Яри-Мати Латвала

Сам Бърд спечели и втората надпревара от Формула Е в Ню Йорк. Пилотът на DS Върджин Рейсинг спечели полпозишъна със страхотна обиколка, но на старта изтърва Феликс Розенквист (Махиндра). Шведът води в началото на надпреварата. Бърд обаче не се предаде и за момент и даде урок по изпреварване на зрителите. След като си върна лидерството, той просто избяга от съперниците: на финала бе с аванс от над 11 секунди.

„Какъв уикенд и за мен, и за отбора!“, възкликна Бърд след финала. „Колата ми бе просто невероятна. Летях в квалификациите, в надпреварите беше страхотна. Благодаря на тима за това, че ми предостави най-добрия болид. Изумително е да спечеля тук. Това бе исторически уикенд – не само за Формула Е, но и за автомобилния спорт като цяло. Досега не е имало състезание в Ню Йорк, отдавна се правеха опити за такова, но да си първият пилот, печелил тук, е нещо наистина специално.“

В средата на надпреварата пък Махиндра и Розенквист засякоха проблем. Бе взето решение Феликс да пусне съотборника си Ник Хайдфелд, за да се опита да догони Бърд. Немският пилот обаче не успя да го стори и позициите бяха върнати в първоначалния вариант – така и финишираха. Второто място на Розенквист дори означава, че той запазва математически шанс за титлата.

„Не очаквах DS Върджин Рейсинг да са толкова силни тук“, призна Феликс. „Но и Сам кара фантастично. По време на втория стинт се появи проблем с енергийните ми изчисления, затова решихме да пусна Ник напред. Когато се справихме, се концентрирах и Ник бе достатъчно любезен да ми върне второто място.“

В края на състезанието Пиер Гасли, който заместваше в екипа на Рено е.ДАМС Себастиен Буеми, се опита да изпревари пилотите на Махиндра. Първоначално той успя с атаката си, но закачи Хайдфелд, удари се в стените и в крайна сметка пресече четвърти финала.

Отсъствието на Буеми пък даде шанс на Лукас ди Граси да намали аванса му в класирането за шампионата. Пилотът на Абт Шефлер Ауди бе девети на старта, тъй като закачи стена по време на квалификацията. Ди Граси направи силно каране и завърши пети, намалявайки преднината на съперника си в генералното подреждане на 10 точки преди финалните два кръга от сезон 2016/2017 г., които ще се проведат в Монреал (Канада).