Начало Автомобили Първият изцяло електрически състезателен автомобил SEAT CUPRA e-Racer бе представен в Женева

Първият изцяло електрически състезателен автомобил SEAT CUPRA e-Racer бе представен в Женева

136
0

След официалното си представяне преди няколко дни в Барселона, Международното автомобилно изложение в Женева през 2018 г. ще бъде идеалната сцена за представяне на марката CUPRA на международната общественост. Новата спортна марка ще има свой щанд, който се намира до щанда на SEAT.

Както може да се очаква, CUPRA ще се състезава. CUPRA ще поеме всички отговорности и работата, които досега бяха поети от SEAT Sport. CUPRA ще наследи участието на SEAT в света на моторния спорт, продължило повече от 40 години, но в същото време осъзнава, че бъдещето на състезанията принадлежи на алтернативните системи за задвижване. Целта на CUPRA е да проправи пътя и да  осъществи промяната към ефективно и екологично чисто състезание.

С оглед на това, CUPRA e-Racer ще има много специална водеща роля на щанда на CUPRA на Международното автомобилно изложение в Женева през 2018 година. От 2014 г. насам SEAT е основната отправна точка в международната серия TCR с LeonCupRacer, a и да не забравяме, че SEAT Sport произвежда всички модели на Volkswagen Group, които участват в TCR (Audi RS3 LMS и Volkswagen Golf GTI TCR) както на регионално, така и на международно равнище.

CUPRA e-Racer е 100% електрически състезателен сериен автомобил на базата на бензиновия двигател Cup Racer. Освен че е много по-чист и по-екологичен, CUPRA e-Racer е и много по-тих; и има впечатляващо представяне, по-добро дори от традиционен състезателен автомобил. А най-хубавото е, че има много други предимства. Като начало електрическият мотор е много по-прост, изискващ много по-малко поддръжка и най-вече е по-ефективен, тъй като практически използва цялата доставена енергия, докато двигателят с вътрешно горене използва в най-добрия случай до 30% от горивната енергия.

Освен това, кинетичната енергия се използва за възстановяване на мощността при спиране и при забавяне на скоростта. И ако това не е достатъчно, ускорението е много по-добро, тъй като електрическият автомобил има максимален въртящ момент, наличен от момента, в който педалът на газта бъде натиснат и вече не е необходимо да се достига определено ниво на обороти в минута, за да се постигне максимална производителност. По същата причина вече не е необходима и скоростна кутия.

CUPRA e-Racer е истински спортен автомобил, осигуряващ 300 kW непрекъсната мощност и до 500 kW (680 к.с.) пикова мощност, с една единствена предавка с векторинг на въртящия момент и тяга на задните колела. CUPRA e-Racer е оборудван с нова технология за задно виждане, която се показва в таблото за управление. Автомобилът използва три камери вместо традиционните огледала за обратно виждане.

CUPRA e-Racer може да достигне максимална скорост от 270 км/ч, ускорявайки от 0 до 100 км/ч само за 3.2 секунди и от 0 до 200 км/ч само за 8.2 секунди. Намерението на CUPRA e-Racer е да надхвърли ефективността на конвенционалната версия, за да демонстрира технологичните възможности на CUPRA на всички нива. През 2018г. специално подбрани събития ще представят CUPRA e-Racer, а през 2019г. се очаква състезание за изцяло електрически серийни автомобили. Форматът, продължителността на състезанията и изживяването, коетотези състезания ще донесат на пилотите, отборите и феновете ще бъде напълно различно: много по-активно, невероятно динамично, интензивно и вълнуващо.

CUPRA е специална марка, създадена, за да привлече автомобилните фенове, които търсят това, което предлага новият бранд: уникалност, изтънченост и производителност. Моделите на CUPRA ще бъдат спортни и гъвкави както винаги, колкото бързи, толкова и удобни и практични за ежедневно шофиране, но по-елегантни и усъвършенствани. CUPRA е интерпретацията на съвременния спортен дух и индивидуализация. Един от останалите акценти на щанда на CUPRA ще бъде CUPRA Ateca, която ще направи своя публичен дебют на Женевското автомобилно изложение. Това ще бъде първият автомобил с новото лого на CUPRA. CUPRA Ateca е SUV, който сигнализира началото на нова ера и е идеалният автомобил  за стартиране на CUPRA. Това е уникален модел в своя сегмент, който досега е бил запазен само за премиум марки.

Името на CUPRA винаги се е откроявало с впечатляващия си баланс на забавление зад волана и лекота в ежедневното ползване. Не всяка марка може да предложи прецизността и спортността на CUPRA и в същото време да бъде автомобил, който може да се ползва,  за да карате децата си на училище, да пазарувате или да пътувате с много багаж с високо ниво на качество. Новият CUPRA Ateca съчетава изключително елегантен и динамичен дизайн с просторен интериор и голям багажник.

Новият двигател 2.0 TSI на CUPRA Ateca разполага с 300 к.с. (221 kW). Той е един от най-технологично развитите двигатели на пазара, който работи с новоразработената система за филтриране на частици Otto, за да отговори на най-новите законови изисквания в областта на емисиите. Този двигател идва с подобрен, по-мощен звук и е оборудван с новоразработена 7-степенна скоростна кутия DSG, разработена, за да осигури по-спортно усещане с по-бързо, по-плавно и по-точнопревключване. Скоростната кутия е разработена така, че да съчетае отлична производителност с ниски нива на разход на гориво и емисии.

CUPRA Ateca  оборудван с 4Drive система, с една от най-безопасните, най-модерните интегрирани системи за задвижване. Системата 4Drive анализира състоянието на пътя в реално време, включително скоростта на автомобила, скоростта на всяко колело, позицията на волана и стила и режима на шофиране, за бързо и постепенно подаване на мощност във всеки момент към необходимите колела. Системата 4Drive е оптимизирана, за да работи с всички режими на шофиране: стандартен, спортен, индивидуален, при сняг, офроуд и разбира се режим CUPRA.

Когато изберете режим CUPRA в профила на шофиране, двигателят реагира незабавно с изискан звук и адаптивно окачване (Динамичен котрол на шасито), за да придаде по-спортно представяне на автомобила. CUPRA Ateca предлага забележителен външен вид. В предната част, горната решетка изглежда като пчелна пита с новото лого на CUPRA в средата. Буквите CUPRA са в матиран алуминий на долната решетка, точно над специално проектираната броня.

Детайлите в блестящо черно са константа в екстериора на CUPRA Ateca: покривните релси, страничните огледала, рамките на стъклата, страничните корнизи, колелата, предната решетка и предните и задните дифузери, както и спойлерите, които обграждат задното стъкло. Има и функциионалности, които показват  изключителната индивидуалност на автомобила, като например светлините, които осветяват името и логото на CUPRA на земята.

Мощните черни спирачни калници, спортната задна броня, медното лого CUPRA на багажника, четирите ауспуси на ръба на задния дифузер и изключителните 19″ алуминиеви джанти диамант с логото на CUPRA подчертават спортния вид и елегантността на този уникален и динамичен SUV. Предлага се в шест цвята на екстериора: Energy Blue, Velvet Red, Brilliant Silver, Rodium Grey, Magic Black and Nevada White.

В интериора панелите на вратите са тапицирани в Alcantara®, с името на CUPRA осветено върху алуминиева пластина на прага на вратата. Седалките също са тапицирани в Alcantara®, в черно с медни шевове, с покритие от въглеродни влакна. Медните шевове могат да се видят и на спортния кожен волан и на скоростния лост. Педалите са изработени от алуминий, а рамките за клапите за вентилация  и централната конзола са завършени в бляскаво черно или хромирани. Логото на CUPRA присъства и на волана, стелките на пода, ключа и мултимедийния сензорен дисплей, който приветства водача при стартиране на двигателя.

Стандартното оборудване в CUPRA Ateca е ориентирано към три основни принципа: технология, дизайн и сигурност. Ето защо и системи като отключване и стартиране на автомобила без ключ, усилвател на GSM сигнала, 360-градусова камера с изглед отгоре, 8-инчова навигационна система със сензорендисплей плюс,  динамичен контрол на шасито – адаптивно окачване, цифровизирана пилотска кабина и система за асистиране при паркиране са включени в стандартното оборудване.

Някои от екстрите, които могат да бъдат поръчани като опция са: Performance Pack, който включва 18″ Brembo спирачки в черен цвят, Carbon Fiber Exterior Pack – заден спойлер и капаци за външното огледало, Carbon Fiber Inner Pack – монтирано табло от въглеродни влакна, както и като кожени седалки. Изключителните седалки CUPRA ще бъдат налични от средата на 2019 година.

С нисък център на тежестта и система за окачване, която съчетава перфектно ефективността с прогресивното, бързо и прецизно сервоуправление, новият CUPRA Ateca идва с изключително динамично поведение и фантастично качество на возене. CUPRA Ateca може да достигне максимална скорост от 245 км/ч и ускорение от 0 до 100км/ч само за 5,4 секунди.

Въпреки че автомобилите SUV се радват на нарастваща популярност, няма много като CUPRA Ateca на пазара в този момент и затова и той се очертава като първият стълб на марката, който ще запълни още повече празнините в спортните версии на SEAT и като цяло в моторните спортове. 

SEAT Leon CUPRA R ST

Да, фокусът на вниманието ще бъде върху CUPRA, но гамата на SEAT също ще блести на автомобилното изложение в Женева. Новият Leon CUPRA R ST ще изпъкне особено със своя 2.0-литров TSI двигател с 300 к.с., изцяло 4Drive система и DSG скоростна кутия. С атрактивната си магнитно сива боя, моделът Leon CUPRA R ST ще се отличава със своето медно лого и изключителни19-инчови джанти в същия цвят.

Ще представи впечатляващи Brembo спирачки отпред и Michelin Pilot Sport Cup 2 гуми. Впечатляващият вид на предната броня, подчертана от новосъздадените странични въздушни клапи също са в меден цвят. Въглеродни влакна ще покриват предния сплитер, рамките на огледалата за обратно виждане, новия заден спойлер, страничните прагове и задния дифузьор. Задният дифузьор е оформен от изключителни и мощни двойни ауспуси и от двете страни.

При влизане в колата, на праговете на предните врати се виждат алуминиеви плочи с логото на CUPRA R ST, което приветства шофьора. Интериорната облицовка на вратите е завършена от тъкан с въглеродни влакна, а при натискане на бутона за стартиране на 8-инчовия цветен дисплей, разположен на конзолата, се показва ексклузивно за CUPRA R ST съобщение с гравирано „CUPRA R“.

Също така медните детайли могат да се видят и на вентилационните клапи на климатика и на централната конзола, на логото на SEAT на волана и на шевовете на седалките и волана, тапицирани в Alcantara®. Инструментариумъте под формата на дигиталния корпус на SEAT. Производството на SEAT Leon CUPRA R ST ще стартира през декември 2018г., ръчно завършено в инсталациите на CUPRA. 

SEAT Leon с новия 1.5 TSI EVO двигател

Друг голям играч на щанда на SEAT ще бъде Leon, оборудван с най-новото поколение двигатели 1.5 TSI Evo 150 PS. Четирицилиндровият бензинов двигател е оборудван със система за директно впръскване с 350 бара, турбокомпресор и подобрена система за управление на активните цилиндри (ACT). 1.5 TSI работи с новоразработена система за филтриране на частици Otto, за да изпълни най-новите законови изисквания в областта на емисиите. Той предлага по-нисък разход на гориво и понижени емисии, като същевременно поддържа изключителна производителност.Leon1.5 TSI ще бъде наличен за поръчка от това лято. 

SEAT Ibiza TGI FR

Най-екологичният SEAT Ibiza, Ibiza TGI, задвижван с CNG, ще бъде представен на щанда на SEAT със спортната FR модификация за първи път. Автомобилът е наличен за поръчка във версия FR, в допълнение към останалите налични модификации, показвайки високата позиция на SEAT в тази технология. 

Дигиталното табло на SEAT

Новотодигитално табло на SEAT ще бъде една от основните новости на Международното автомобилно изложение в Женева през 2018г. Дигиталното табло ще бъде инсталирано в CUPRA Ateca, SEAT Leon CUPRA R ST, Leon 1.5 TSI EVO FR и Arona. Дигиталното табло е инструментален клъстер,проектиран като интерактивен дисплей. Той е с модерен и гъвкав дизайн, дава много функционалности и може да се персонализира според предпочитанията на водача. За CUPRA е разработен ексклузивен спортен дисплей, за да виждатеоборотомераискоростта по-ясно и да получите и да имате по-емоционален дисплей. 

CUPRA е една от новите компании на SEAT

SEAT реорганизира структурата си, като създава холдинг, който обхваща основния бизнес, но също така включва и стартиращи компании като SEAT Metropolis: Lab, CUPRA и XMoba, представени неотдавна на Mobile World Congress в Барселона. С тази реорганизация компанията се стреми да разнообрази бизнеса си и да развива нови модели, които могат да бъдат печеливши, като продължава да укрепва финансовите си позиции.

Първият автомобилен производител в света, който интегрира Shazam в  автомобилите си

SEAT също така представя последните си разработки в областта на цифровизацията и свързването на автомобили в Женева, които наскоро бяха представени на Конгреса за мобилни комуникации 2018 г., проведен в Барселона. Най-изявената е интеграцията на популярната услуга за разпознаване на песни Shazam, която от април ще започне да работи в автомобилите на марката чрез SEAT DriveApp за Android Auto. С това партньорство, компанията се превърна в първия производител на автомобили в света, който да включи това приложение и предприема още една стъпка в целта си да предостави на клиентите си още по-голяма свързаност.