Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стюардите в F1 се влияят от репутацията на пилотите, смята Щайнер

Стюардите в F1 се влияят от репутацията на пилотите, смята Щайнер

132
0
Гюнтер Щайнер

Стюардите на надпреварите от Формула 1 се влияят от репутацията на пилотите в Гран при, когато взимат решения за наказания при инциденти, смята шефът на Хаас Гюнтер Щайнер. По време на уикенда в Унгария Макс Верстапен не получи санкция за това, че блокира Ромен Грожан по време на квалификацията. В решението си стюардите посочиха, че мократа писта и още един бавен автомобил са допълнителни фактори, вследствие на които маневрата на Верстапен не е била умишлена.

Пилотите на Хаас Грожан и Кевин Магнусен доста често се озовават при стюардите. На въпрос дали смята, че отношението на стюардите към неговите състезатели е по-остро, Щайнер сподели, че според него репутацията е от значение.

„Предполагам имате предвид, че сме лесна мишена?”, каза той пред motorsport.com. „Понякога сами се поставяме в това положение. Ако не е необходимо да ходиш при стюардите, няма да те накажат. Но въпреки това мисля, че за изхода има значение кой е разследваният. Би трябвало разглеждането да се извършва без имена.”

Щайнер допълни, че няма данни и не може да докаже твърдението. Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг пък заяви впоследствие, че стюардите би трябвало да са безпристрастни, но не знае дали няма някакво влияние на подсъзнателно ниво.

Сред последните спорни наказания бяха тези на Себастиан Фетел и Кими Райконен – съответно за удари във Валтери Ботас (в Австрия, 5 секунди) и Люис Хамилтън (10 секунди, във Великобритания).