Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда изостава 3 месеца в развитието си?

Хонда изостава 3 месеца в развитието си?

50
0
Хонда

В последно време в падока обикалят доста слухове, като последните около екипа на Макларън не са свързани с евентуалното привличане на Фернандо Алонсо или Себастиян Фетел, а със закъснението в графика на Хонда и сериозни проблеми в развитието на новата задвижваща система на фирмата. Японският производител, който се оттегли преди 6 години от Формула 1 се завръща през 2015 г.

Според информация на италианското издание Аутоспринт турбо моторът на японците все още не е тестван на стенд и развитието му закъснява с 3 месеца. Според същата информация най-големите проблеми били сериозният разход и ниската мощност на силовия агрегат. За да успеят да се справят с проблемите си в необходимия срок от Хонда са увеличили значително бюджета и персонала си.

Проблемите обаче не били концентрирани само в Япония. Във фабриката на Макларън, където се разработва хибридната система също имали сериозни проблеми, този път с надеждността. И понеже двигателят на японците още не бил готов, англичаните работели с прототип, който нямал нищо общо с версията за 2015 г.

Слуховете са интересни, защото през юни тим шефът Ерик Булие отбеляза със задоволство, че всичко върви по план.

„Това е един голям проект и разбира се за него е необходимо много време“, обясни тогава Булие. „Затова е необходимо да имаме точен график, който да се спазва перфектно. Смятам, че до момента всичко върви по план и ще сме готови за първото състезание през следващата година.“

От Рено предупредиха още в началото на годината конкурентите си, че е възможно този проект да отнеме повече време, защото от обявеното завръщане на Хонда и пролетта на 2015 г. има само година и половина интервал.

„В Хонда ще трябва здраво да запретнат ръкави, за да спазят тези срокове“, категоричен бе Роб Уайт през пролетта. „Въпросът е, как да се организира перфектно проекта и изпитанията извън пистата.“

Подобни проблеми могат да имат отражение и на пазара на пилотите във Формула 1. За Фернандо Алонсо, който напоследък е спряган сериозно за пилот на Макларън през 2015 г. подобно развитие на ситуацията едва ли е приятно и е много вероятно той да предпочете да остане във Ферари за още една година, вместо да се бори с проблеми, с които вероятно Хонда ще се сблъска в първите състезания от сезон 2015. Испанецът е на 34 години и времето му за изпълнение на мечтата за трета световна титла е ограничено. Така възможностите му също изглеждат ограничени и размяна на местата със Себастиян Фетел звучи много по-логично.