Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стратегическата група отхвърли молбата на Маруся да се състезава с болид от...

Стратегическата група отхвърли молбата на Маруся да се състезава с болид от 2014 г.

53
0

Маруся вероятно няма да успее да се завърне в световния шампионат на Формула 1 за 2015 г., след като молбата на екипа да се състезава с миналогодишния си болид не получи единодушна подкрепа.

Въпросът бе разгледан по време на среща на Стратегическата група за F1 в Париж. Предложението тимът от Бенбъри да бъде допуснат до тазгодишното първенство с болида от 2014 г., модифициран така, че да отговаря на правилата за 2015-та, не е получило гласовете на всички представители на отбори.

Маруся не е в състояние да произведе напълно нов автомобил и това прави участието на тима в шампионата малко вероятно. Отборът изпадна в търговска несъстоятелност миналата година и пропусна последните три старта от календара. През декември бе проведен търг, на който бяха разпродадени част от оборудването и имуществото, а вероятно и самата фабрика в Бенбъри. Втори аукцион бе планиран за януари, като той бе отменен заради появата на сериозен инвеститор. Смята се, че става дума за бившия главен изпълнителен директор на веригата Сейнсбъри Джъстин Кинг.

Малкият тим спечели две точки през 2014-та и това му отреди дял от около 40 млн. паунда от приходите за годината. Твърди се, че по-малките F1 екипи не са били склонни да се съгласят Маруся да се състезава този сезон с по-стар автомобил, тъй като неучастието на отбора ще доведе до преразпределение на парите. Според информация на BBC отборът, който е гласувал против, е Форс Индия.

Постоянни представители в Стратегическата комисия имат Ферари, Макларън, Мерцедес, Ред Бул и Уилямс. Най-добре класиралият се в предходния шампионат тим от останалите получава място и тази година това е Форс Индия. Всеки отбор има 1 глас, ФИА – 6, Формула Уан Мениджмънт (Бърни Екълстоун) – също 6.

– Те (Маруся) искаха да участват с миналогодишната кола и това не бе прието – заяви Екълстоун, цитиран от британския вестник Индипендънт. – Трябваше всички отбори да са съгласни, а три или четири не са. Парите, които те трябваше да получат, се преразпределят между състезаващите се тимове. Това, предполагам, е доста добра причина (за вота).