Начало WRC News Себастиен Ожие ще свиква с новия Форд Фиеста WRC в движение

Себастиен Ожие ще свиква с новия Форд Фиеста WRC в движение

52
0

Себастиен Ожие има пет участия в рали Монте Карло, четири от които се превърнаха в победи. Тази година обаче четирикратният световен шампион започва новото първенство с известно изоставане. Той изкара малко време зад волана новия Форд Фиеста WRC на М-Спорт и ще е принуден да свиква с автомобила в движение.

„Започва нов сезон във всеки един смисъл на думата – нова ера, нов автомобил и нов отбор”, коментира Ожие. „Всички знаем, че опитът е важен фактор в ралитата. Щеше да е хубаво да имах повече време с отбора, но и през последния месец научихме много.”

„През годините се научих да съм прагматичен в подхода си и затова ще се съсредоточа върху предстоящата работа. Това планираме да сторим. Нямахме кой знае каква подготовка, но ще стартираме, твърдо решени да дадем най-доброто от себе си. През миналата седмица в два от тестовите дни условията бяха съвсем типични за Монте Карло. Наясно сме с тайната на това състезание – всичко опира до избора на гуми, предугаждане на условията и преценка нивото на сцепление. Ако успеем да се справим с всичко това, продължавайки да се развиваме като екип, то според мен ще сме в добра позиция.”

Себастиен допълни, че е постигал много успехи в рали Монте Карло, но винаги усеща респект към легендарната надпревара: „Това е уникална надпревара и ако се справиш както трябва, то тогава знаеш, че си дал най-доброто от себе си.”

От Танак е добре познато име в М-Спорт, но естонският пилот също е в нова роля – на титулярен състезател. Той е и с нов навигатор – Мартин Ярвеола, но е по-твърдо решен от всякога да демонстрира уменията си. Досега най-добрият му резултат в рали Монте Карло е седма позиция от 2016 г.

„Новият сезон е напълно ново предизвикателство и за нас и съм сигурен, че ще е интересно. Зад кулисите бе свършено невероятно количество работа. Всички вложиха огромен труд в новата кола и сега с право се чувстват неимоверно развълнувани. Все още никой не знае какво ще е представянето ни, но усещането е добро”, заяви Танак.

Естонецът също отбеляза важността на опита, особено за сложен старт като рали Монте Карло. Според него е много важно и да вървиш с постоянно темпо във всички възможни условия на трасето.

„Нашата цел този сезон е да сме постоянно силни. Имаме доста опит и искаме редовно да записваме силни резултати”, допълни той.

Шефът на М-Спорт Малкълм Уилсън за пореден път отбеляза, че се гордее с абсолютно всеки един човек в екипа си, с отдадеността и любовта на хората му към работата им и с всичко, което са вложили в най-новия си автомобил.

„Чувстваме, че създадохме фантастична кола, но никой не знае какво ще се случи, докато не излезем по отсечките”, продължи Уилсън. „Очакването се усеща. Това ще е забележителна година в ралитата, а нашият отбор разполага с най-силния си пилотски състав от години насам. Себастиен е от световна класа, но поради малкото му време с Фиеста-та, трябва да признаем, че ще стартира с известно изоставане. Но ако някой е в състояние да успее, когато залозите са срещу него, то това е Себастиен Ожие.”

„От Танак пък рядко съм го виждал толкова твърдо решен да постигне определени резултати. Той е готов за новия сезон и твърдо вярвам, че ще видим някои наистина специални представяния от него тази година.”