Начало Автомобили С пластмасови джанти и охлаждаща боя

С пластмасови джанти и охлаждаща боя

214
0
concept,frankfurt,Smart

В най-близко бъдеще автомобилите ще бъдат оборудвани с пластмасови джанти (това в България го имаше преди 30-тина години), а боята на купето ще намалява температурата в салона.
Подобни технологии, както и други авангардни решения ще бъдат демонстрирани в съвместния проект на концерните Daimler и BASF във Франкфурт.
Двата германски промишлени гиганта ще покажат концепта Smart Forvision, в който ще бъдат използвани най-съвременни разработки в областта на автомобилостроенето, някои от които могат да бъдат използвани в бъдещите серийни модели на Smart.
Това се отнася за пластмасовите джанти например, чието тегло за комплект е с 12 кг. по-леко от летите от метал, но не им отстъпват по здравина, защото са армирани с влакна.
Освен това, Forvision е снабден с монтирани в покрива слънчеви батерии, изработени от органични съединения, захранващи съвсем спокойно климатика и аудиосистемата в покой (колата също е електрическа). Пяната, използвана за пълнител на панелите на каросерията я прави като термос.
Боята, с която е оцетена каросерията пък има специални пигменти, които отразяват слънчевата светлина и намаляват температурата в салона с четири градуса спрямо външната.
Още една иновация е използването на армирана с карбон епоксидна смола, от която са изработени леките и здрави панели на вратите.