Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел с победа в мократа квалификация на Интерлагос

Фетел с победа в мократа квалификация на Интерлагос

31
0
2013,Бразилия,Ред Бул,Себастиан Фетел

Себастиян Фетел спечели дъждовната квалификацията в Бразилия  на пистата Интерлагос. Пилотът на Ред Бул успя да изпревари Нико Розберг с болид на Мерцедес и Фернандо Алонсо с Ферари. На четвърта позиция завърши съотборникът на Фетел, Марк Уебър, а пети бе вторият Мерцедес, пилотиран от Люис Хамилтън. Топ десет се допълни от Ромен Грожан (Лотус), Даниел Рикиардо и Жан-Ерик Верн от екипа на Торо Росо, следвани от Фелипе Маса (Ферари) и Нико Хюлкенберг (Заубер).

Квалификацията започна с леки превалявания, предимно в противоположната част на старт-финалната права. Невъзможността да се предвидят условията в Бразилия, кога ще се влошат и кога ще се подобрят накара голяма пилотите да излязат на пистата веднага след светването на зелената светлина. Хамилтън, който бе начело на колоната, образувала се на изхода на питлейна, успя да запише и най-добро време в началото на първата част от квалификацията. Зад него се наредиха Себастиян Фетел и Нико Розберг.

Всички пилоти използваха гуми интермедия, а в колите имаше достатъчно бензин за няколко обиколки, защото пистата поне в началото изглежда се подобряваше непрекъснато. След първите десет минути обаче рейс инженерите започнаха да съобщават на пилотите си за повишаване интензивността на дъжда. Това накара скоро голямата част състезатели да се прибере в бокса. Картината в дъното на класирането бе позната, с наличието на болидите на Маруся и Катерам. Компания им правеха Естебан Гутиерес от екипа на Заубер и Жан-Ерик Верн от Торо Росо, от когото се очакваше по-добро представяне при смесени условия.

Засилилите се превалявания означаваха, че картината едва ли ще се промени спрямо тази в началото на първата част. Все пак голяма част от заплашените пилоти освен последните шестима също се появиха на пистата в очакване на подобряване на условията. А те изглежда действително ставаха по-добри, след като Хейки Ковалайнен успя да постигне сериозно подобрение. Жан-Ерик Верн също успя да подобри времето си и това означаваше отпадане за Пастор Малдонадо (Уилямс) и Естебан Гутиерес.

Картината от първата част се повтори и в началото на втората. Пилотите на Мерцедес оглавиха колоната на изхода на питлейна, а зад тях се наредиха тези на Лотус. Нико Розберг успя да поведе пред Люис Хамилтън и пилотите на Торо Росо, Даниел Рикиардо и Жан-Ерик Верн. Класирането обаче бързо се промени с минаването на Себастиян Фетел през старт-финалната права. Германецът поведе, а Алонсо се нареди четвърти. Битката изглежда щеше да продължи без прекъсване, защото условията се променяха постоянно.

Пет минути преди края на втората част пилотите минаха през пит лейна за да сложат нов комплект интермедия. Това бе най-необходимо за състезателите на Макларън и Форс Индия, както и за Нико Хюлкенберг, които в този момент се намираха под чертата. Дъждът явно бе спрял, защото в края времената започнаха бързо да се подобряват. Грожан поведе, а Алонсо се нареди трети зад Фетел. Нико Хюлкенберг успя да прати Ковалайнен извън топ 10, а катастрофата на Перес в края на втората част означаваше, че финландецът няма да има възможност да подобри времето си. Пилотът на Лотус остана 11-и, а зад него се наредиха Пол ди Реста и Валтери Ботас, следвани от Серхио Перес, Дженсън Бътън и Адриян Сутил.

Така за победата в квалификацията останаха да се борят пилотите на Ред Бул, Мерцедес, Ферари и Торо Росо, допълнени от Ромен Грожан и Нико Хюлкенберг. Последната част обаче бе забавена с десет минути, както заради катастрофата на Перес, така и заради усилилия се дъжд. Поради причини за сигурност бе взето решение от рейс контрола за ново отлагане на последната част с нови десет минути. В крайна сметка бяха необходими 40 минути, за да започне последната част.

Пилотите на Ред Бул бързаха да излязат на пистата в началото, следвани от Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг. С малко забавяне и останалите в последната част състезатели също появиха на трасето. Всички състезатели използваха мокри гуми, тъй като трасето бе прекалено мокро за интермедия. Фетел поведе, следван от Розберг, Хамилтън и Уебър. Алонсо бе пети, а постигналият рекорден първи сектор Грожан се прибра в бокса, за да сложи интермедия. Същото направиха малко по-късно и пилотите на Мерцедес и Себастиян Фетел.

Решението се оказа правилно, като Грожан поведе със секунда пред световния шампион. Фетел и Уебър подобриха времето на французина, излизайки на първа и втора позиция. Розберг и Хамилтън бяха следващите, който успяха да изместят французина. Германецът се нареди втори, а англичанинът четвърти зад Уебър. Фернандо Алонсо също се намеси в борбата, класирайки се трети. Грожан пък остана едва шести, следван само от пилотите на Торо Росо, Маса и Хюлкенберг.

Така утре от първа редица утре ще стартират двамата германци, Себастиян Фетел и Нико Розберг. Зад тях са добрите приятели Фернандо Алонсо и Марк Уебър, следвани от Хамилтън и Грожан. Това бе и деветата победа в квалификацията за сезона за 4-кратния световен шампион.