Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Софтуерен проблем попречи на Уилямс, във Форс Индия се надяват на точки

Софтуерен проблем попречи на Уилямс, във Форс Индия се надяват на точки

47
0

Квалификацията за Гран при на Белгия бе разочароваща за тима на Уилямс, въпреки че и двата болида на екипа се класираха в топ 10. Валтери Ботас се нареди осми, а Фелипе Маса – десети – на стартовата решетка на Спа. Софтуерен проблем обаче повлия на представянето и на двамата, като не им позволи да карат в квалификационен режим.

„При липса на грижи можехме да сме пети”, заяви отговарящият за представянето в отбора Роб Смедли. „Открихме проблема при първото излизане в Q1. След това по-голямата част от усилията ни бяха насочени към разрешаването му, а не към това колите ни да вървят по-бързо. Иначе болидите бяха с приличен баланс. Знаехме, че битката с Форс Индия ще е сериозна. Преди квалификацията имахме малко предимство спрямо тях и е жалко, че не ги изпреварихме.”

Ботас сподели, че класирането му е прилично като се имат предвид проблемите със софтуера и продължи: „В крайна сметка състезанието е утре, а именно то има значение. Колата бе с по-добро поведение днес спрямо вчера, така че вече имаме прогрес. Дългите ни серии изглеждаха добре като темпо и смятам, че можем да направим силно състезание.”

Маса отбеляза, че му бе останал само един комплект суперсофт за Q3 и е дал всичко от себе си в последния бърз тур.

„В първия завой обаче блокирах предните гуми и загубих време. Щеше да ми е от голяма помощ да разполагах с два комплекта меки гуми в Q3, но нямах такива. Да видим какво можем да постигнем утре”, допълни бразилецът, който бе най-бърз в Q1.

Пилотите на Форс Индия Серхио Перес и Нико Хюлкенберг пък се наредиха шести и седми на грида в Белгия. Мексиканският състезател коментира, че според него тимът е в добра позиция за състезанието.

„Извлякохме каквото можахме. В края на бързия си тур допуснах малка грешка, можех да съм с около десета от секундата по-бърз. Някои от болидите пред нас ще стартират със софт, което би трябвало да им даде голямо предимство. Въпреки това сме в добра форма и можем да се борим за сериозен резултат”, добави Серхио.

Хюлкенберг заяви, че е сравнително доволен от представянето си. Той имаше проблем със задвижващата система в Q3, което му коства известно време, но също се надява да избере правилната стратегия и да вземе точки в надпреварата.