Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Следващата стъпка на Уилямс ще е по-трудна, смята Саймъндс

Следващата стъпка на Уилямс ще е по-трудна, смята Саймъндс

20
0
Пат Саймъндс

Следващата стъпка на Уилямс ще е по-трудна, смята техническият шеф на британския отбор Пат Саймъндс.

Екипът направи огромен скок в представянето си през 2014 г. и стана трети при конструкторите. От там нататък обаче наистина става по-сложно, особено като се има предвид, че Уилямс не разполага със средствата, харчени от големите отбори.

– Тимът ни е стабилен и нямаме финансови трудности, но не разполагаме с бюджета на някои от съперниците ни. Затова бе особено удовлетворяващо да победим Ферари например, тъй като парите ни са наполовина на техните. Със сигурност обаче ще е по-трудно да подобрим третото място, отколкото скока от девета до трета позиция при конструкторите – обясни Саймъндс пред френския Л’Екип.

Той каза още, че и през 2013, и през 2014 г. Уилямс бе със същия мотор като световните шампиони – първо Рено като Ред Бул, а след това – Мерцедес, но конкретно за миналия сезон бяха променени и още доста неща:

– Имахме нова аеродинамика, спирачна система, а и подобно представяне не се получава с магия. Искаме да продължим по същия път през 2015 г. По принцип всеки тим гони спечелването на световния шампион – няма смисъл да се бориш за друго. Не мисля, че е необходимо да го правиш с бюджетите на Ред Бул или Ферари. Вярвам, че един тим може да се справи и с по-малко.

Клер Уилямс се съгласи, че по-голям бюджет ще помогне на отбора, но според нея не са нужни много повече пари.

– Не смятаме, че са ни нужни 200 милиона лири, за да побеждаваме. Винаги сме били екип, който е успявал да победи съперници с по-големи бюджети. Имаме ефективен екип. Налага се да изградим такъв, защото сме независим тим и имаме само два източника на финансиране – награден фонд и спонсорство – допълни тя.