Начало Автомобили Сааб на ръба на банкрута

Сааб на ръба на банкрута

25
0

Възможно е само след 2 седмици Сааб да обяви банкрут. Toва се съобщава в изявление на компанията-майка Дженерал Моторс. От GM са поискали от шведското правителство финансова помощ от 568 милиона щатски долара, но най-вероятно Швеция няма да подпомогне затруднения автопроизводител.

Индустриалният министър на Швеция, г-жа Мауд Oлафсон заяви, че нито тя, нито правителството ще отпуснат средствата, искани от компанията.

4500 души работят във фабриката на Сааб в Тролхетан, южна Швеция.

Според GM, парите, поискани от тях, са за да може положението при Сааб да бъде стабилизирано, след което компанията да бъде продадена. Олафсон отговори на това твърдение, че шведските данъкоплатци няма да притежават автомобилни компании.

Министърката разкритикува политиката на гиганта, като го обвини, че произвежда неща, които хората всъщност не искат. Тя заяви също, че ако GM бе по-иновативен в работата си и бе разработил повече икономични модели, нямаше да се стигне до сегашното положение.

Американският концерн закупи първия си голям дял от Сааб през 1990-та година, като в последствие придоби изцяло шведската компания 10 години по-късно.