Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съдбата на Хорнер зависи от тайландските акционери в Ред Бул? „Минцлаф иска...

Съдбата на Хорнер зависи от тайландските акционери в Ред Бул? „Минцлаф иска Хорнер да се разкара“, твърди анонимен източник

3286
0
Ейдриан Нюи, Серхио Перес, Кристиан Хорнер, Макс Верстапен, Хелмут Марко, Марк Матешиц, Оливер Минцлаф, Чалерм Йоовидя
(първи ред отляво надясно) Ейдриан Нюи, Серхио Перес, Кристиан Хорнер, Макс Верстапен, Хелмут Марко, Марк Матешиц и (на втория ред зад Перес отляво надясно) Оливер Минцлаф и Чалерм Йоовидя; снимка: ATP

Съдбата на Кристиан Хорнер може би зависи от тайландските акционери на компанията Ред Бул – семейство Йоовидя. Ред Бул провежда разследване по обвинения в непристойно поведение срещу шефа на екипа си от Формула 1. За целта е нает външен адвокат, за да се осигури наистина независим процес.

Досега официално бе потвърдено единствено разследването. Не се знае какви са обвиненията срещу Хорнер, който ще дава обяснения в петък. Говори се обаче, че са сериозни и тежки, както и че в Ред Бул разполагали със солидни доказателства. Вече бяха направени анализи, според които ситуацията е такава, че за Хорнер ще е трудно да запази поста си в F1, независимо от крайния резултат на разследването.

Според последни информации съдбата на Хорнер обаче може да зависи от тайландските акционери в Ред Бул. Ръководителят на екипа от Милтън Кийнс досега се ползва с благоразположението и до известна степен покровителството на Чалерм Йоовидя. Ако тайландският милиардер пожелае, вероятно би могъл да запази Хорнер в екипа

„[Оливер] Минцлаф иска Хорнер да се разкара. Не на последно място, защото се е издигнал твърде много и е прекалено скъп за вкуса му. Но тайландците в борда не са съвсем убедени“, твърди пожелал анонимност източник.

„[Хелмут] Марко пък получи нов договор от компанията. И макар да му намалиха наполовина заплатата, няма индикации, че се опитва да си отмъщава на Хорнер“, гласи друга информация.

Чалерм Йоовидя е най-големият син на Чалео Йоовидя, с когото Дитрих Матешиц създава компанията Ред Бул. Състоянието му е близо $33,5 млрд. По-малкият му брат Саравоот управлява Ред Бул в Тайланд. Семейството притежава 51% от най-големия производител на енергийни напитки в света.

Фамилията Йоовидя по принцип страни от показност и демонстрации на богатство, макар че единият от синовете на Чалерм не го прави. Ворают Йоовидя води разточителен и изключително показен живот. През септември 2012 г. удря и убива полицай, отиващ с мотора си на сигнал за обир. 27-годишният тогава Ворают кара Ферари-то си с над 160 км/ч по улиците на Бангкок. Следи от спирачна течност отвеждат разследващите до дома му, където откриват потрошения при инцидента автомобил.

През 2017 г. Ворают бяга от Тайланд с частния си самолет и от тогава се укрива. Той чака да изтече периода на давност за извършените престъпления. Вече е останало само едно обвинение – за безразсъдно каране, причинило смърт по непредпазливост. Останалите – за притежание и употреба на кокаин, превишена скорост, каране в пияно състояние и бягство от мястото на инцидента – вече са отпаднали по давност.

Историята на Ворают Йоовидя е една от причините, поради които в Ред Бул са изключително чувствителни към постъпките на свързаните с компанията хора, сред които е и Хорнер. Когато става дума за описания случай със смъртта на тайландския полицай заглавията обикновено съдържат словосъчетанието „наследникът на Ред Бул“.