Начало Дакар Сайнц с решителна крачка към триумфа в Дакар

Сайнц с решителна крачка към триумфа в Дакар

63
0

Карлос Сайнц-старши направи решителна крачка към крайната победа в тазгодишното издание на рали Дакар при автомобилите.

Първо пилотът на Пежо финишира 3-и в 11-ия етап от Белен до Чилесито с дължина 280 км., като завърши пред основния си съперник за успеха и своя съотборник – Стефан Петерханзел, макар и само с 10 сек. Така той запази комфортен аванс от малко над 50 минути пред французина.

Два часа по-късно стана ясно, че наказанието на Сайнц от 7-ия етап от 10 минути за удар с Кеес Коолен с ATV е отменено. От екипа на Пежо са представили нови доказателства за това, че Сайнц не е ударил съперника си, както твърдеше самият пилот.

От екипа са показали телеметрията на Карлос. От нея се виждало как той спира здраво и завива рязко с волана, за да избегне удар, а данни от такъв не са регистрирани.

Това е убедило официалните съдии на надпреварата да отменят санкцията на Сайнц, който не бе съгласен с нея от самото начало, както и спортният шеф на Пежо Бруно Фамен.

Коолен пък считаше, че те не е достатъчно голяма и бе заплашил Сайнц със съдебни действия за криминално деяние. Матадора е получил само съвет да внимава повече при изпреварване на колега.

Така преднината на Сайнц 3 отсечки преди финала нарасна на точно 1 час пред Петерханзел. Третият Насър Ал-Атия с Тойота е на 1 час и 24 минути. Катарецът явно до финала ще трябва повече да внимава да запази мястото си на подиума в крайното подреждане, тъй като неговият съотборник Бернхард тен Бринке бе най-бърз в етапа и е 4-и в класирането, само на 3:33 мин зад Ал-Атия.