Начало Избрани Сайнц: Целта ми за 2023 г. е да бъда по-последователен

Сайнц: Целта ми за 2023 г. е да бъда по-последователен

688
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц ще търси повече последователност през 2023 г. Пилотът на Ферари е сигурен, че по-голямото постоянство ще му позволи да бъде един от основните претенденти за световната титла догодина.

Сезон 2022 беше своеобразен банер за Сайнц. Испанецът най-накрая спечели първата си победа в F1. Това се случи по време на Гран при на Великобритания. Тогава състезателят на Ферари потегли от полпозишън и успя да пресече първи старт-финалната линия при развяването на карирания флаг.

Но от друга страна Сайнц записа шест отпадания през изминалата кампания. По-голямата част от тях бях свързани или с негови грешки или с контакти с други автомобили. 28-годишният състезател се завъртя в чакъла в Мелбърн, след което се удари с Даниел Рикиардо в Имола, което доведе до ново засядане в чакъла. После състезателят на Ферари отпадна от Азербайджан заради проблеми с хидравликата. В Австрия Сайнц получи повреда в задвижващата система докато се бореше за второто място с Макс Верстапен. Това доведе до ново оттегляне и пожар в задната част на неговия болид Ферари F1-75.

В края на сезона Сайнц катастрофира в съкратената надпревара в Япония след като попадна в аквапланинг. Две седмици по-късно в САЩ той имаше контакт с Джордж Ръсел, който нанесе сериозни щети в автомобила. По този начин той записа шеста нула в рамките на един сезон. За сравнение, миналата година Сайнц завърши всички стартове в топ 10, с изключение на тези в Португалия и Франция.

В крайна сметка пилотът на Ферари финишира на пета позиция в генералното класиране за сезон 2022 с актив от 246 точки. Сайнц изостана сериозно от своя съотборник Шарл Льоклер, който остана втори с актив от 308 точки. Испанецът също така финишира зад Серхио Перес (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

Опитният състезател коментира какво се е случило през сезон 2022, който бе изпълнен с възходи и падения.

„В началото имах две последователни отпадания [Мелбърн и Имола]. В края на кампания карах добре, но за нещастие имах инцидент в Остин, макар да стартирах от полпозишън. След контакта автомобилът вече нямаше как да се бори за победа“, сподели Сайнц, цитиран от Motorsport.com

„Преживях много възходи и падения. Надявам се, че през следващата година ще има по-малко слаби моменти и много високи върхове, за да може сезонът да бъде по-редовен.“

Сайнц каза, че целта му за следващата година е да бъде много по-постоянен. Това е качество ще му позволи да се бори за световната титла в бъдеще и да бъде по-близо до Льоклер.

„Целта ми за 2023 г. е да бъда по-последователен. Вече знам какво е чувството когато печелиш състезание. Но ако искам да се боря за световната титла трябва да съм постоянен“, каза пилотът на Ферари.

„Ако си в челото, най-лошият резултат е пети или шести. От друга страна, ако сметна шестте отпадания, които имах, ще изчезне серия от точки, заради които ще пропусна световния шампионат. В допълнение, Верстапен и Ред Бул бяха по-силни и последователни от нас особено през втората половина на кампанията.“

„Вярвам, трябва да науча няколко урока и се върна към постоянството си от 2021 г. Според мен онзи Карлос щеше да завърши всички състезания и можеше да се бори за световния шампионат.“

Сайнц смята, че има реален за спечелване на световното първенство заради това, че кара във Ферари. Испанецът все пак призна, че трябва да се възползва от всички възможности, които се появят на пътя му.

„Почти е така, защото съм в един от най-добрите отбори в света. Но в F1 има високо ниво както по отношение на отборите, така и на пилотите“, каза състезателят на Ферари.

„Ще полагам усилия и желание година след година. След това трябва да се появят обстоятелствата, за да разполагам с един от най-добрите автомобили и да се възползвам от него. Тази година за първи път имам наистина конкурентен болид. Честно казано това ме накара да науча много. Сигурен съм, че ще се възползвам от това, за да се усъвършенствам максимално в бъдеще“, завърши Карлос Сайнц.

Ферари ще представи новия си автомобил на 14 февруари 2023 г. Също така Скудерията има нов ръководител в лицето на Фредерик Васьор. Французинът замени Матия Биното, който напусна Маранело след като прекара повече от четвърт век в компанията.