Начало Избрани Сайнц: Не се оплаквайте от доминацията на Ред Бул

Сайнц: Не се оплаквайте от доминацията на Ред Бул

5334
0
Карлос Сайнц, Ферари
синмка: Ферари

Карлос Сайнц коментира доминацията на Ред Бул от началото на сезон 2023 в F1. Пилотът на Ферари смята, че превъзходството на отбора от Милтън Кийнс е нещо нормално като се има предвид работата, която е била свършена от тяхна страна през зимната пауза.

Ред Бул наложи доминацията си още след влизането на новите технически правила преди една година. Австрийският отбор спечели 17 от общо 22 старта от сезон 2022 и спечели титлите при пилоти и конструктори.

Очакванията за тази година бяха Ред Бул да загуби част от аванса си на върха. Базираният в Милтън Кийнс надвиши границата на разходите и получи санкция от ФИА. Ръководният орган глоби „Червените бикове“ със $7 млн. и намаляване на времето за аеротестове с още 10 %

Макар да разполага с по-малко време във въздушния тунел, Ред Бул продължи доминацията си в спорта и в първите два старта от сезон 2023. Отборът от Милтън Кийнс създаде изключително бърз автомобил, който е сериозно подобрен спрямо своя предшественик. Това позволи на Макс Верстапен и Серхио Перес да запишат убедителни двойни победи в стартовете в Бахрейн и Саудитска Арабия. Първо нидерландецът триумфира на пистата Сахир, докато Перес зае най-високото място на подиума по улиците на Джеда.

Хегемонията на Ред Бул напомни на тази на Мерцедес в началото на турбо-хибридната ера през 2014 г. Според Ръсел, австрийците имат по-сериозно преимущество спрямо германския производител през 2014 г. Неговият съотборник Люис Хамилтън пък заяви, че RB19 е най-бързият автомобил, който някога е виждал.

Сайнц призна, че не е приятно спортът да бъде доминиран от само един отбор. Но от друга страна испанецът смята, че няма нужда другите да се оплакват от господството на Ред Бул. Според него те заслужават да доминират в спорта, тъй като са си свършили добре работата през зимната пауза.

„Не се оплаквайте от доминацията на Ред Бул“, заяви Сайнц. „Да, никога не съм бил фен на това един отбор да има сериозно преимущество спрямо другите. Но ако те [Ред Бул] са свършили толкова добра работа през зимата, то тогава го заслужават.“

„Искаше ми се това да бяхме ние. Тогава наистина не бих се ядосвал когато хората се притесняват, че няма толкова голяма интрига в F1“, добави състезателят на Ферари.

Като се има предвид предимството на Ред Бул над другите отбор, всички признаци сочат, че шампионската битка ще бъде вътре в отбора. Сайнц вижда борбата между Верстапен и Перес като неизбежна като се има предвид неоспоримото техническо превъзходство на екипа

„За съжаление това е спорт, от който автомобилите имат повече значение от пилотите. Знаем, че това прави разликата още по-голяма, въпреки че Ред Бул има много силен пилотски състав.“

„Но ако една кола е наистина добра, то тогава всички останали не могат да направят кой знае какво, за да останат в тази битка. Това е природата на F1, която сме я виждали в миналото и не е нещо напълно ново. Възстановяването на Макс от 15-то място доказва, че от Ред Бул са в друга лига“, добави Сайнц.

Резултатите в първите два старта доказаха, че Ферари не е вторият отбор по сила в момента. Скудерията продължава да има добра скорост в квалификациите, но в състезанията изостава от Астън Мартин и дори от Мерцедес.

Въпреки слабото представяне на отбора, Сайнц е уверен, че програмата за развитие на SF-23 ще се окаже полезна за Скудерията.

„Вече знаем времето как върви развитието ни и кога ще дойдат първите сериозни подобрения. Все още не мога да разкрия кога ще се случи това, защото не би било правилно. Но ние знаем кога идват актуализациите и към какво се насочват. Те трябва да ни помогнат да отстраним слабостите на автомобила, които имаме в момента“, завърши Карлос Сайнц.