Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц пристигна в Мелбърн, в четвъртък му предстоят тестовете на ФИА

Сайнц пристигна в Мелбърн, в четвъртък му предстоят тестовете на ФИА

1427
0
Джон Елкан, Фредерик Васьор, Карлос Сайнц
Джон Елкан, Фредерик Васьор и Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Карлос Сайнц пристигна в Мелбърн и се чувства много добре, но финално решение дали ще кара през уикенда за Гран при на Австралия ще бъде взето в четвъртък. Тогава испанският пилот трябва да премине тестовете на ФИА, които трябва да установят дали физическото му състояние е достатъчно добро. Сайнц претърпя спешна операция на апандисит по време на уикенда в Джеда, Саудитска Арабия. Той бе заместен от Оливър Беърман. Британският пилот ще е и в Австралия. Фредерик Васьор обясни, че е преработил графика на резервните пилоти, тъй като Антонио Джовинаци и Робърт Шварцман имат ангажименти и в WEC.

Малко след операцията на Сайнц доктор Рикардо Чекарели предположи, че пилотът ще е на линия за Гран при на Австралия.

Кореспондентът на испанския вестник „Марка“ за F1 Мигел Санц отбеляза, че Сайнц е в добро настроение и се е движел при пристигането си на летището в Мелбърн „спокойно, без усилие“.

Карлос се върна пистата в Джеда още в деня след операцията си. Тогава обаче ходенето очевидно му струваше доста усилия. Може би най-важният тест на ФИА е този за излизане от кокпита и зависи доколко се е възстановил след хирургическата интервенция.

Връщането на Сайнц на пистата в Джеда пък бе разгледано и от по-различна гледна точка. Според бившия F1 пилот Роберт Доорнбос испанецът е постъпил тактически.

„Според мен това беше много странна постъпка. Мисля, че бе политически жест, с който казваше: „Не ме отписвайте, още съм тук““, обясни Доорнбос.

Подобно виждане е доста странно, тъй като във Ферари никой няма намерение да отстранява Сайнц преди края на сезон 2024. Люис Хамилтън ще се присъедини към Скудерията догодина. Васьор обаче бе категоричен, че този сезон Сайнц ще има подкрепата на екипа до последната надпревара. По отношение на Беърман ръководителят на Ферари в Гран при изрази задоволство от представянето на младежа, но подчерта неколкократно, че на тийнейджъра тепърва му предстои дълъг път. Това, разбира се, не пречи на наблюдатели да коментират, че Беърман трябва да получи място в F1.

„Въз основа на представянето му в Джеда и от онова, което видях от него в Хаас, бих му дали титулярна позиция“, заяви Гюнтер Щайнер

Само преди година бившият шеф на Хаас твърдеше, че вече не иска да рискува с новаци във Формула 1. Затова и върна Нико Хюлкенберг в Гран при.

„Разбира се, това зависи от обстоятелствата и наличните места. Трябва да се гледа цялостната картина, но определено би бил кандидат. Няма 100% гаранция, че ще успее. Пак е риск. Но начинът, по който се справи в Джеда, предполага, че е по-нисък. Договорите на доста пилоти свършват тази година, а той е в добра позиция. Не може да отиде където си поиска, но според мен повече от един тим се интересува“, коментира Щайнер.