Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц с предупреждение, Хамилтън, Пиастри, Цунода и Лоусън без наказания

Сайнц с предупреждение, Хамилтън, Пиастри, Цунода и Лоусън без наказания

2625
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Ферари

Карлос Сайнц получи официално предупреждение след квалификацията за Гран при на Катар заради инцидент по време на сесията. Той бе разследван за „непостоянно“ управление в момент, когато Макс Верстапен настигна пилота на Ферари.

Случката стана в Q2. Сайнц е обяснил на стюардите, че не е искал да бъде изпреварен от съперник, за да спази зададеното от рейс контрола време

Поведението му накара Верстапен да се обади по радиото с репликата дали от екипа му са видели как испанският пилот на Ферари се защитава. В решението си стюардите отбелязват, че Сайнц е прекалил в усилията да спази инструкциите на рейс контрола.

„Обяснението на пилота на автомобил №55 бе прието от стюардите. Предприетите от него мерки обаче бяха сметнати за ненужни, като се има предвид, че инцидентът се случва по време на квалификация и не се предполага пилотите да се борят директно един с друг по време на подготовката си за бързи обиколки“, се казва в решението.

Стюардите са преценили, че в този случай предупреждението е достатъчно.

Четирима други пилоти – Люис Хамилтън (Мерцедес), Оскар Пиастри (Макларън) и състезателите на Алфа Таури Юки Цунода и Лиам Лоусън пък бяха разследвани за неспазване на зададеното от рейс контрола време

Разглеждаха се шест обиколки. Хамилтън и Цунода имаха по два тура, които бяха разследвани. За всички случаи бе отсъдено, че пилотите са взели подходящи мерки, за да не пречат на други състезатели. Забавянето им е било в резултат на старание да пропуснат техни колеги.

„По този начин са предоставили на другите пилоти предимството на чиста писта. Ето защо стюардите решиха, че не са карали ненужно бавно. Съответно това е прието за причината за провиненията, но действията им са сметнати за правилни и няма да има по-нататъшни действия“, се казва в решението по тези случаи.

На пилотите като цяло бе припомнено, че имат предварително зададено време и трябва да го спазват. Стюардите ще продължат да наблюдават поведението им. В квалификацията снощи имаше например доста изтрити обиколки, но за нарушаване ограниченията на трасето. От това пострадаха най-много състезателите на Макларън Пиастри и Ландо Норис, както и Серхио Перес (Ред Бул).