Начало Рали Сайнц с 10 минути пред Ал-Атия и Петерхансел преди финалния етап

Сайнц с 10 минути пред Ал-Атия и Петерхансел преди финалния етап

558
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц с Мини, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Миналогодишният шампион Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс намали преднината на лидера Карлос Сайнц-старши с Мини на 10 мин преди финалния етап на рали Дакар при автомобилите. В днешния 11-и пробег от Шубайта до Харад с дължина 379 км катарецът завърши 2-и и изпревари Сайнц с 8 минути, който остана 3-и.

Така интригата за победата остава, като утре предстоят още 374 състезателни километра. На Ал-Атия при всички положения ще бъде трудно да навакса това изоставане. Етапът днес спечели Стефан Петерхансел с Мини, който изпревари Насър само с 10 сек. Рекордьорът по победи в Дакар е само на 6 сек от Ал-Атия и също има шансове за крайната победа.

Местата от 4-о до 6-о се заемат от пилоти на Тойота – Ал Раджи, Де Вилиерс и Тен Бринке. Двукратният шампион Фернандо Алонсо с Тойота завърши отсечката 8-и и се придвижи до 13-о място в общото класиране. Шансовете му да напредне още обаче са минимални след вчерашното обръщане по таван. 12-ият Мартин Прокоп с Форд е на над 40 минути пред него.

При моторите авансът на лидера в общото класиране Рики Брабек с Хонда също бе намален.

Вторият Пабло Кинтанила с Хускварна спечели 11-ия етап и изпревари Брабек (10-и в отсечката) с близо 12 минути. Така преднината на американецът пред Кинтанила стана 14 минути.

Матиас Валкнер
Матиас Валкнер с КТМ

В етапа за победата Кинтанила спори с Матиас Валкнер с КТМ. Първо поведе чилиецът, след което обаче австриецът се оказа с 1 секунда напред. В крайна сметка на финала Пабло бе с 9 сек пред съперника си. Трети в отсечката завърши Лучано Бенавидес с КТМ. Валкнер се придвижи от 6-о на 4-о място в общото класиране. Пред него 3-и на 7 мин е Тоби Прaйс с КТМ.

При ATV-ата лидерът в състезанието Игнасио Касале с Ямаха завърши 2-и, на 2 позиции пред единствения си конкурент за победата Симон Витс. Така преди финалния етап утре авансът му нарасна на комфортните 21:16 мин. Етапът днес спечели Рафал Соник, който е твърдо на 3-а позиция в общото класиране.

При камионите решителна крачка към победата в Дакар направи Андрей Каргинов с Камаз. Той бе най-бърз в днешния етап и преди финала утре има почти 40 мин аванс пред съотборника си Антон Шибалов, завършил отсечката 3-и. Трети твърдо е Сиархей Виазович с Маз (5-и в етапа), на близо 2 часа от лидера.