Начало Рали Сайнц тества Поло R WRC на чакъл заедно с Ожие

Сайнц тества Поло R WRC на чакъл заедно с Ожие

49
0
Себастиен Ожие

Карлос Сайнц проведе тест с Поло R WRC – автомобилът, който Фолксваген развива тази година, за да се върне с него в световния рали шампионат през 2013 г. Испанецът участва активно в работата по колата, като освен това настоя за привличането в тима на Себастиен Ожие, убеден, че французинът е правилният избор за пилот.

Двукратният WRC шампион вече бе тренирал с прототипа на Поло-то миналата година. Този път участва в изпитанията в Испания, след като тест пилотът Дитер Депинг и Ожие правиха тренировки преди две седмици (почти веднага след рали Швеция).

По време на активната си кариера правех хиляди тестови километри и се надявам да успея да помогна на Фолксваген с опита си. Убеден съм, че и отборът, и Поло R WRC ще са огромен хит. Но не бива да забравяме и че 2013-та ще е първата година на колата в световния шампионат, докато съперниците са в сериите от години – заяви Сайнц.

В Испания тимът е избрал пътища, по които да симулира възможно най-трудните WRC участъци, за да изпита лимитите на колата по отношение на натоварване и стрес.

Отделни компоненти на шасито, окачването и т.н. бяха успешно тествани в сесиите – обясни моторспорт директорът на Фолксваген Крис Нисен. – Сайнц и Ожие работят страхотно заедно, комбинацията между тях е невероятна. Уважават се, не се гонят, а целенасочено водят проекта напред. Следващата ни стъпка ще са тестове на асфалт, за да попълним спецификациите на модела.

По време на тренировките бяха направени около 700 километра без проблеми.

Основната цел бе караме автомобила колкото може по-дълго на трудни етапи. Направихме някои малки промени в настройките, за да подобрим малко скоростта – коментира и 28-годишният Ожие.

На третия ден Сайнц седна за малко до него на навигаторското място.

Естествено, че се изненадах! – засмя се Себастиен. – Преди 10 години мечтаех за това, но в точно обратния вариант. Но сериозно, опитът на Карлос са безкрайно ценни за нас.

Испанецът използва момента, за да се запознае с характеристиките на управлението на чакъл, за да е наясно какво да търси и как да адаптира стила си, когато сам поеме волана.