Начало Дакар Сайнц увеличи преднината си след 7-ия етап на Дакар

Сайнц увеличи преднината си след 7-ия етап на Дакар

987
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц с Мини, снимка: : Ред Бул Контент Пуул

Карлос Сайнц-старши с Мини от екипа на X-raid спечели 7-ата отсечка на рали Дакар и увеличи преднината си в генералното класиране при автомобилите. Испанецът постигна 3-а етапна победа за тазгодишното издание на надпреварата и вече има 10 мин аванс пред миналогодишния шампион Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс.

Днешният пробег бе най-дългият от състезанието. Той бе от Рияд до Уади Ад-Давасир с дължина цели 546 км. В първата половина от пробега темпото задаваха Ал-Атия и местният пилот Ясир Сеаидан. Но Сайнц дръпна напред след средата и завърши с 2 мин аванс пред катарския състезател.

В битката за крайната победа остава и рекордьорът по успехи в Дакар Стефан Петерхансел. Француизнът с Мини завърши на 2:53 мин от Сайнц и стана 3-и в етапа. Така в общото класиране той е на 19 мин от Карлос и на 9 от Ал-Атия. Четвърти е Ал Раджи с Тойота, следван от Орландо Теранова с Мини.

Двукратният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо завърши етапа 6-и на почти 8 мин зад Сайнц и е на 15-о място в общото класиране.

Той е на блзио 3 часа и половина от водача, като още има шансове да завърши в топ 10 в генералното подреждане.

Матиас Валкнер с КТМ
Матиас Валкнер с КТМ

При мотоциклетистите денят бе белязан от смъртта на Пауло Гонсалвеш, който падна тежко на 276-ия км. Етапът спечели Хоан Бареда Борт от екипа на Monster Energy Honda, за когото това е първи успех в тазгодишния Дакар. На 2:54 мин. след Бареда финишира Матиас Валкнер с КТМ.

Трети стана съотборникът на Валкнер – Лучано Бенавидес на 3:25 мин. Лидерът в общото класиране Рики Брабек с Хонда свърши перфектна работа в днешния етап. Той стана 4-и, като загуби само 3:29 мин. от Бареда, въпреки че минаваше първи по трасето и му бе доста трудно.

Така Брабек води с  24:48 мин. на Пабло Кинтанила с Хускварна, завършил етапа 8-и. Трети е на 27:01 мин. е съотборникът на Брабек в Monster Energy Honda Хосе Игнасио Корнехо. Кинтанила изпитваше силни болки в лявата ръка. От няколко дни той има пристъп на тендинит, а в бързите отсечки като днешната има сериозни проблеми.

Андрей Каргинов с Камаз
Андрей Каргинов с Камаз

В категорията на камионите лидерът в състезанието Андрей Каргинов с Камаз спечели нова етапна победа макар и само с 3 сек пред съотборника си Дмитри Сотников. Така авансът му в общото подреждане нарасна на 21 мин пред друг негов съекипник Антон Шибалов.

Последният завърши етапа 3-и, на 2 мин зад Каргинов. Трети е Сиарей Виазович с Маз, който изглежда единствен има някакви шансове да спре дуото на Камаз. Изоставането му обаче е солидно – 46 мин. Четвърти на близо 2 часа е Алеш Лопраис с Прага.

При 4-колесните машини ATV уверено води Игнасио Касале с Ямаха. Той завърши етапа 3-и, но загуби само минута и половина спрямо единствения си съперник за крайната победа Симон Витс с Ямаха. Така преднината му пред французина остава над половин час.