Начало Formula E News Сам Бърд с победа в драматичния първи кръг от Формула Е в...

Сам Бърд с победа в драматичния първи кръг от Формула Е в Хонконг

33
0

Сам Бърд взе убедителна победа в първия кръг от новия сезон във Формула Е в Хонконг. Пилотът на DS Virgin изпревари с повече от 11 сек Жан-Ерик Верн от Techeetah в драматично състезание, изпълнено с доста инциденти. Трети остана Ник Хайдфелд от Mahindra, който бе по-бърз в от Верн, но не успя да го изпревари.

Верн поведе от полпозишън, пред стартиралия отлично от 3-а позиция Хайдфелд, който обаче загуби 3 места в първия завой и изостана 5-и. Така втори излезе Бърд. Заради инцидент по-назад в колоната състезанието бе спряно. 4 коли бяха блокирани на шикана, без да могат да се движат.

След половин час състезанието бе рестартирано зад кола за сигурност. След обиколка тя се прибра и битката на пистата започна. Поведе Верн, пред Бърд, Оливър Търви от екипа на NIO и Хайдфелд. По-назад в колоната шампионат Лукас ди Граси от Audi Sport и Себастиан Буеми от Renault e.dams се удариха без сериозни повреди по колите.

Преди това се стигна и до контакт между съотборниците в Audi – Абт и Ди Граси. Отпред Бърд натискаше Верн в битка за лидерството, а Буеми продължаваше да се опитва да изпревари Ди Граси в битка за 6-ото място. Хайдфелд се опита да мине пред Търви, но не успя, а освен това загуби скорост и Абт го изпревари и излезе на 4-ото място.

Ди Граси влезе в бокса с проблем в окачването и се качи във втория автомобил. Оказа се, че миналогодишният шампион е получил поражения по болида след множеството инциденти в началото и загуби шансове за добро класиране. Търви също влезе в пита с проблем в колата, а отпред Бърд бе плътно зад Верн и в 20-ата обиколка с късно спиране за един десен завой го изпревари.

 

Обиколка по-късно Верн влезе в бокса за смяна на колата. След него още доста пилоти спряха, както и лидерът Бърд. Той допусна грешка при спирането в пита и едва не удари хора от екипа си в бокса. Тимът се справи със ситуацията и Сам успя да се върне на пистата пред Верн.

Колата на Буеми пък изключи и той трябваше да я рестартира, губейки много ценни секунди. След смените Хайдфелд притисна Верн в битката за 2-ата позиция, а Бърд се откъсна много напред. 4-и бе Марио Енгел, пред Нелсон Пике-младши от Jaguar и Феликс Розенквист.

Лидерът Бърд обаче получи наказание – преминаване през бокса за инцидента по-рано. Въпреки това обаче британецът се върна начело, като без успял да натрупа достатъчно голяма преднина спрямо Верн. До финала той нямаше проблеми и спечели състезанието, следван от Верн и Хайдфелд.

Пике остана 4-и, следван от Абт и Да Коща, като последните трима изпревариха Розенквист в края. Шампионът Ди Граси и основният му съперник от миналия сезон Буеми не взеха точки.