Начало Formula E News Сам Бърд спечели в Сантяго, Верлайн на подиума

Сам Бърд спечели в Сантяго, Верлайн на подиума

136
0
Върджин,Сам Бърд

Сам Бърд от екипа на Virgin Racing спечели еПри на Сантяго в Чили, 3-и кръг от първенството на Формула Е. За него това е първи успех за сезона за британеца, който в края удържа на атаките на дебютанта в електрическите серии Паскал Верлайн от Mahindra.

В едва 2-ото си състезание германецът завърши на подиума. На почетната стълбичка се качи още Дани Абт от Audi Sport, след като Алекс Симс от BMW Andretti бе наказан след финала за удар срещу съперник.

На старта потеглилият от полпозишън Себастиан Буеми от Nissan e.dams поведе пред Верлайн, Абт и Бърд. Сам изпревари пилота на Audi Sport още в първата обиколка. По-назад Лукас ди Граси (Audi Sport), който бе най-бърз в квалификацията, но след това декласиран, напредна с 2 позиции (20-и), пред Жером Дамброзио. Шампионът Верн беше 14-и.

Буеми се откъсна малко отпред, използвайки първи си атакуващ режим (25 Kw или 12% повече мощност в рамките на 4 минути). Верн пък беше ударен отзад от Да Коща и се завъртя, оставайки 20-и. Отпред Бърд изпревари Верлайн, като последният реши да използва първия си атакуваш режим.

Инцидента между Верн и Антонио бе разследван от комисарите, а движещият се на 5-о място Едоардо Мортара се завъртя и от това се възползва Алекс Симс от BMW Andretti. Последния обаче закачи Мортара, а това беше разследвано от стюардите. Междувременно Ди Граси бе станал 12-и.

Заради отпадането на Максимилян Гюнтер, чийто автомобил спря на старт-финалната права, бе назначен пълен режим на жълт флаг. След рестарта 22 мин преди края на времето от 45 мин Бърд опита да атакува Буеми. Вандоорн пък беше без предно крило след удар в мантинелите. Спойлерът остана на пистата и доведе до нов пълен режим на жълти светлини.

При следващото подновяване Буеми запази лидерството, но малко след това допусна грешка при спиране при атака на Бърд. Швейцарецът загуби предното си крило и се отказа от състезанието. Така поведе Сам пред Верлайн, Симс и Абт.

10 мин преди края Верн се прибра в бокса и отпадна след поредното си завъртане, дошло от пораженията по колата. Същото направи и Да Коща, а Ди Граси бе 11-и, като обаче блъсна съперник отзад и бе разследван от комисарите. 4 минути преди края Паскал притисна Бърд, но не успя да го изпревари.

В края Верлайн върна газта и така Бърд спечели състезанието. Симс завърши 3-и, следван от Абт и Мортара. Другият пилот на Techeetah Андре Лотерер пък загуби темпо и изостана, което даде възможност на Ди Граси и Дамброзио да завършват 9-и и 10-и.

След финала обаче Симс и Ди Граси бяха наказани с по 10 секунди заради провиненията си по-горе. Това прати пилотът на BMW едва 8-и, което изведе на подиума Дани Абт. Лукас пък остана извън зоната на точките.