Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сам Майкъл: Пристигането на Магнусен е много вълнуващо за Макларън

Сам Майкъл: Пристигането на Магнусен е много вълнуващо за Макларън

64
0
Кевин Магнусен

Зимата е особено напрегнат период за отборите във Формула 1, но тази между сезони 2013 и 2014 във Формула 1 е безкрайно по-натоварена от обикновено заради въвеждането на новите технически правила в спорта.

За Кевин Магнусен тези още два месеца са още по-важни, тъй като датчанинът започва кариерата си като титуляр в спорта, споделят от Макларън в материал, посветен на новия им пилот. Той вече се подготвя за дебюта си, като изкарва по-голямата част от времето си в технологичния център в Уокинг. Там работи и се среща с инженери, механици и треньори, защото е решен да не остави камък непреобърнат по пътя си към грида за Гран при на Австралия.

Макларън е част от живота ми още откакто бях малко дете. Баща ми Ян бе тест пилот на отбора и участва в едно състезание през 1995 г., но аз винаги съм мечтал да карам за Макларън. Ще е невероятно да седна в колата като титуляр и името Магнусен да е изписано на кокпита. Сега, когато вече имам мястото, съм напълно съсредоточен върху предстоящата работа. Тази зима ще се подготвям за първия тест през януари и за първата надпревара през март. Трябва да изкарам време с инженерите, да карам в симулатора, да свикна с всичко. Работата е много, но наистина ми харесва – коментира Кевин.

На пилота този процес не му е чужд: преди година той си постави няколко сериозни цели, за да спечели световните серии Рено. Според управляващия директор на Макларън Джонатан Нийл Кевин е имал огромна полза от последния сезон, когато кара едноместен състезателен автомобил.

Кевин наистина се разви невероятно през 2013 г. – обяснява Джонатан. – Започна да показва всички качества, които след време ще го превърнат в страхотен пилот. Трябва да си наистина цялостен състезател, за да спечелиш световните серии: да можеш да работиш с инженерите, да разбираш технологията и да си упорит, да преодоляваш неизбежните разочарования и да излезеш на върха. През последните няколко години Кевин показа, че има чиста скорост и агресия; но този сезон контролираше това – сега вече знае кога наистина да натиска и кога е по-добре просто да докараш колата до финала. Тази дисциплина му донесе победа в шампионата.

Неведнъж вече бе направена връзка с Люис Хамилтън, тъй като Магнусен върви по неговите стъпки. Изключителната подготовка на англичанина му осигури невероятно начало на кариерата във Формула 1 през 2007 г. Кевин не се притеснява от сравненията.

Фактът, че Люис стори същото, което правя аз в момента, е положителен за мен – признава той. – Това показва, че отборът се е справял преди и вече е успял да подготви новак за Гран при дебюта му. Фактът, че Люис бе толкова успешен не усилва напрежението за мен – просто демонстрира, че задачата ми е изпълнима и може да постигнеш много като дебютант. Това наистина е окуражаващо.

Зимата ще е натоварена и за всички останали в Макларън. Промените в техническите правила означават, че спортът на практика се променя из основи през 2014 г. Пристигането на Кевин обаче ще има положителен ефект върху отбора според Нийл:

Много се вълнуваме, че Кевин е в екипа. Сега искаме просто да работи върху основните неща: трябва да разбере, че получаването на мястото е само началото. Той е на 21 – има много да учи, нашето желание е да го закриляме при неизбежните спадове и върхове в моторспорт живота, но и да освободим вълнуващия му потенциал. Инстинктът у някого може да се усети – Кевин иска успех, но е и много контролиран.

Спортният директор на Макларън Сам Майкъл е съгласен с тази гледна точка:

Пристигането на Кевин е наистина вълнуващо за целия ни отбор – той представлява бъдещето. Идването на новак, който е пълен с енергия, току-що е спечелил шампионат и отчаяно иска да се докаже, изпълва хората с трепет – те споделят неговите мечти и надежди. От отборна гледна точка, това е фантастично.

Толкова обсъжданата промяна в правилата не плаши Кевин. Всъщност той смята, че предизвикателството ще е за всички екипи и пилоти и те се ще се учат точно като него:

Това е добър момент да влезеш в F1. Фактът, че няма да имам толкова опит, колкото някои от останалите пилоти, всъщност няма да е толкова важен. Ще е необходима, разбира се, много упорита работа и имам много да уча, но това важи и за всички останали. Така че това е положително за мен.

Магнусен освен това ще има за съотборник най-опитния пилот в спорта в момента – Дженсън Бътън и той очаква това сътрудничество:

Сигурен съм, че от работата с Дженсън ще има много ползи. Той е световен шампион, най-опитния пилот във Формула 1 и ще мога да се уча от него. Ще седя до Дженсън по време на брифингите догодина и ще наблюдавам. Страхотен човек е, от когото да черпя опит.