Начало Дакар Сам Съндърланд: Втората победа в Дакар е по-хубава от първата

Сам Съндърланд: Втората победа в Дакар е по-хубава от първата

329
0
Сам Съндърланд
Сам Съндърланд, снимка A.S.O./J.Delfosse/DPPI

Сам Съндърланд заяви, че втората му победа в рали Дакар се чувства по-добре от първата. Пилотът на Гас Гас трябваше да изчака пет години, преди отново да триумфира в легендарното състезание. 

Базираният в Дубай британец успя да запази аванса си във финалния 12-ти етап на надпреварата. Съндърланд завърши рали Дакар 2022 на 3 минути и 27 секунди пред Пабло Кентания от екипа на Хонда. Третото място отиде при бившия съотборник на Сам Матиас Валкнер с КТМ.

Това бе първия успех за дъщерната марка на КТМ. По този начин бе приключена доминацията на Хонда откакто рали Дакар се премести в Саудитска Арабия през 2020. Първата титла на Съндърланд през 2017 бе спечелена с мотор на КТМ, а тази година той спечели при дебюта си с Гас Гас.

„Свърших добра работа в единадесетия етап. Въпреки това бях под голямо напрежение поради малките разлики между мен и останалите пилоти“, каза Съндърланд.

„Когато влязох в етапа видях колко бе трудна навигацията. След като завърших бях малко изнервен, защото не знаех дали съм спечелил“.

„Втората победа в Дакар е по-хубава от първата. Минаха пет години от дебютния ми успех. Това е наистина много време за чакане. Този ден завинаги ще остане в паметта ми“.

Предпоследният етап в четвъртък се оказа изключително важен за британския състезател. Тогава той изгради 7-минутен буфер на върха, докато тогавашният лидер Андриан Ван Беверен загуби време след като допусна навигационна грешка.

Запитан какъв е бил ключът към неговия успех, Сам отговори:

„Просто се опитвам да бъда последователен. Старая се да се придържам към пътната книга и да не губя твърде много време с трудните бележки“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от GASGAS (@gasgas.official)

Чудотворната серия на КТМ от 18-последователни победи бе прекъсната от Хонда, когато керванът се премести от Южна Америка в Саудитска Арабия. Японската марка записа два триумфа през 2020 и 2021 благодарение на Рики Брабек и Кевин Бенавидес. Междувременно Гас Гас прекъсна тази серия и триумфира за пръв път в своята история. Успехът на испанската марка можеше да бъде двоен, след като Даниел Сандърс бе лидер в началната фаза на рали Дакар. За съжаление австралиецът отпадна след инцидент на път за специален етап.