Съпътстващите серии на F1 – какво се случва по време на състезателен уикенд

1289
0

Интересувам се от програмата и организацията на състезателния уикенд. Кои са съпътстващите серии? Кога се провеждат тренировките и състезанията им? Делят ли си боксовете? Какво се случва, ако има забавяне в някое от другите състезания? Публиката може ли да избере да присъства само на тях? И други неща по темата.

Въпрос на Никола Тицо

По време на състезателните уикенди от световния шампионат на Формула 1 се провеждат и редица други автомобилни надпревари. Те са от така наречените съпътстващи серии. Битките в тях са не по-малко оспорвани, а понякога дори и по-ожесточени в сравнение с тези в Гран при.

Първенства като Формула 2 пък дават възможност на зрителите да се запознаят с бъдещи звезди на автомобилния спорт. На Хунгароринг в началото на август например зрителите на пистата имаха възможност да проследят първия успех на Мик Шумахер в шампионата. Синът на седемкратния световен шампион във Формула 1 е част от екипа на Према Рейсинг тази година.

Сред най-популярните съпътстващи серии е и Порше Суперкъп. Тренировките, квалификациите и състезанията на всяко отделно първенство са съобразени с програмата на F1.