Начало Избрани Сарджънт: Сега е перфектният момент да вляза във Формула 1 и да...

Сарджънт: Сега е перфектният момент да вляза във Формула 1 и да участвам в три домашни състезания

546
0
Логан Сарджънт, Уилямс
Логан Сарджънт, снимка Уилямс

Логан Сарджънт ще направи дебюта си в F1 след по-малко от месец. 22-годишният състезател е първият представител от Съединените щати от повече от 7 години. Той смята, че сега е перфектно време да има американски пилот в най-високото ниво на моторните спортове като се има предвид нарастващата популярност на F1 в САЩ.

Интересът на Щатите към F1 тръгна започна да се повишава най-вече заради успеха на популярния документален сериал на Нетфликс Drive to Survive. Благодарение на този бум страната от Северна Америка вече е домакин на три състезания, разположени в три различни щата. Едното от тях е разположени в Тексас [Остин], второто е във Флорида [Маями], а третото- в Невада [Лас Вегас].

За съжаление F1 нямаше нито един титулярен пилот от САЩ в през последните 15 години. Страната дори нямаше и кръг от световния шампионат в периода 2008-2011 г. след изваждането на Индианаполис.

САЩ има само двама световни шампиони в F1-  Фил Хил и Марио Андрети, както и петима победители в състезания. Тук се включват Хил и Андрети, както и още Дан Гърни, Ричи Гинтер и Питър Ревсън.

Последният американец, участвал в F1 беше Александър Роси. Звездата от Индикар записа пет старта с екипа на Мейнър/ Маруся във втората половина на сезон 2015. Същевременно  Скот Спийд беше последният американски пилот, който се състезаваше на пълен работен ден в спорта през сезон 2007.

Времето ще покаже дали присъствието на Сарджънт в елита на моторните спортове ще прокара пътека за ново поколение американски пилоти. Пилотът на Уилямс смята, че дебютът му в F1 идва в най-подходящото време за развитието на спорта в САЩ.

„Сега е перфектният момент да вляза във Формула 1 и да участвам в три домашни състезания. Сигурен съм, че този факт много ще ми хареса“, сподели Сарджънт.

„Може да се каже, че развитието на F1 в Америка е в своя пик. Има огромно количество хора, които ми задават въпроси и са любопитни какво се случва в спорта. Това е наистина положително.“

Пилотът на Уилямс вярва, че F1 ще придобие по-голяма популярност в САЩ дори и от националните серии НАСКАР и Индикар.

„Изглежда, че тя е почти толкова популярна, колкото НАСКАР и Индикар, ако не и повече“, каза Сарджънт.

„Трудно е да се каже, без да се видят какви цифрите. Изглежда, че спортът тук е доста популярен, което е положително.“

Популярността на Индикар рязко спадна след като сериите се разделиха на съперничещите си фракции CART и IRL през 90-те години. В същото време НАСКАР отдавна е огромна атракция за американските фенове, макар че през последните години популярността на сериите постепенно намаляват.

„Очевидно има много заклети фенове на Индикар и НАСКАР, които харесват F1. От друга страна смятам, че този спорт може да стане най-популярен заради начина, по който се развива през последните години.“

Сарджънт ще разчита най-вече на себе си когато започне първия си сезон във Формула 1. Американецът призна, че е получил няколко ценни съвета от Джордж Ръсел.

„Джордж винаги ми е бил добър приятел. Той винаги ми е давал много съвети и винаги ми е бил изключително полезен“, каза пилотът на Уилямс.

„Трябва да уважавам факта, че всички сме заети и всички имаме много работа. Затова в по-голямата си част не искам непременно да разчитам на някой друг освен на себе си.“

„Джордж винаги е бил добър приятел и човек, при когото мога да отида. Сигурен, че ако някога имам абсолютна нужда от нещо, той ще бъде там, за да ми помогне“, добави Логан Сарджънт.