Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съсипа ли Фетел репутацията си?

Съсипа ли Фетел репутацията си?

43
0
Ейдриан Нюи,Себастиан Фетел

Прям, открит, честен – това бяха някои от най-често използваните определения за Себастиан Фетел преди Гран при на Малайзия от тазгодишния шампионат на Формула 1. От вчера обаче върху главата на трикратния световен шампион се изсипва порой обвинения, кое от кое по-тежки.

Реакцията на стореното от Фетел едва ли би била толкова тежка, ако състезанието бе в края на сезона, критично за изхода от битката в шампионата. Дори благосклонната към него доскоро британска преса обаче направи на пух и прах немския пилот на Ред Бул, чието настроение (както и това на съотборника му Марк Уебър) изобщо не бе добро след финала. В Милтън Кийнс тепърва ще провеждат срещи и ще слушат обяснения, но щетите вече са сериозни.

Величието на германеца вече бе гарантирано, когато миналата година той стана едва третият пилот в историята с три поредни титли. Но в неделя, игнорирайки инструкциите на отбора и работодателя си Кристиан Хорнер, избирайки да изпревари Уебър, за да вземе 27-ата си победа, той се присъедини и към един друг, по-мрачен списък – пише вестник Гардиан. – Сега можем да считаме Фетел за един от най-безскрупулните, праволинейни пилоти, виждани от стария цирк. Членството в един клуб не изключва, разбира се, това в друг. В това отношение Фетел просто се нарежда до Аертон Сена и Михаел Шумахер. Може би безпощадността подчертава величието.

В Таймс се отбелязва, че с действията си германецът е съсипал досегашния си публичен образ:

– Има заповед от бокса и след това двойна игра. Такава бе издадена вчера и Себастиан Фетел демонстрира тази страна от характера си, която унищожи приятния, жизнерадостен имидж на най-младия трикратен световен шампион. Хорнер от своя страна се превърна в своеобразен доктор Франкенщайн, който не е в състояние да контролира създаденото от него чудовище. Той трябва бързо да оправи отношенията между пилотите си, които никога не са били най-добрите на света. Фетел и Уебър имат и предишни разправии, но изглеждаше като че ли са решили да работят по най-добрия възможен начин.

Неизбежни са и сравненията с Михаел Шумахер (при това далеч не само в британските медии).

Той следваше изцяло стъпките на идола си, предавайки съотборника си Марк Уебър, отбора си Ред Бул, шефа Кристиан Хорнер и милиардера-собственик Дитрих Матешиц, който финансира състезателната му кариера от 13-годишна възраст. Маневрата от Гран при на Малайзия бе като по учебника на Михаел Шумахер за световна доминация: напълно безскрупулна и морално осъдителна. Всъщност вчерашните действия на Фетел в изгарящата малайзийска жега бяха може би по-лоши от повечето постъпки на Шумахер. Неговите (на Михаел – б.р.) обикновено бяха прилагани спрямо съперници на пистата (от друг отбор). Изглежда лек шамар през ръката пък ще е всичко, което един импотентен тийм бос ще направи по отношение на звездата си – пише Дейли Мирър.

В немския вестник Билд се казва, че Фетел определено върви по стъпките на Шумахер:

– Фактът, че притежава инстинкта на убиец, не прави Себастиан Фетел особено популярен сред колегите му. Той изглеждаше изненадан от собствената си бруталност. Фетел все повече напомня идола си Михаел Шумахер, който бе обичан и мразен. Себастиан е тръгнал натам.

Известният журналист и блогър Джо Сейуърд е на мнение, че действията на трикратния световен шампион ще имат много сериозни последствия.

– Фетел знаеше какво точно прави. Бе наясно, че пренебрегва заповеди от бокса и че залага на факта, че Ред Бул Рейсинг ще му позволят да се измъкне. Уебър не скри факта, че не очаква нищо от отбора. Фетел, каза той, ще бъде „защитен както обикновено“. Тази фраза пусна духа от бутилката в публичното пространство. А това „обикновено“ намеква за стрес и напрежение вътре в екипа. Инцидентът в Малайзия ще има и други последствия: той ще покаже дали в Ред Бул управлява мениджмънтът или Фетел върши каквото си иска. Шеф на отбор, с когото говорих след състезанието, заяви, че ако Фетел бе негов пилот, щеше да го извика в бокса за назидание – просто да покаже кой командва. Другото, което чух, е че консултантът на Ред Бул доктор Хелмут Марко е крайно недоволен от случилото се – може би защото осъзнава, че доверието в отбора (и в него) бе минирано – написа в блога си Сейуърд.

В Дер Шпигел е отбелязано, че Фетел е изпреварил съотборника си „вероятно защото няма от какво да се страхува“.

Появи и се призив Себастиан да бъде изхвърлен поне за един старт – от бившия пилот от Формула 1 Джон Уотсън.

– Единственият смислен начин да се укроти е да го извадят от състезание. Други пилоти можеше дори да бъдат уволнени. Ако Кристиан Хорнер не възстанови авторитета си в тима – защото той бе тотално пренебрегнат от Фетел вчера, то позицията му няма да отговаря на изпълняваната роля – заяви той.