Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Състезание номер 500 за Уилямс

Състезание номер 500 за Уилямс

27
0

Европейските надпревари за този сезон ще приключат с тази в Италия на 14 септември. Пистата Монца има горда състезателна история, като е била домакин на повече надпревари от Формула 1 в сравнение с всяко друго трасе. Монца ще се превърне в крайъгълен камък и за Уилямс, които ще отбележат състезание номер 500.

Тимът на Уилямс е създаден от Франк Уилямс и Патрик Хед през 1978 година, но едва от Гран при на Аржентина през 1979 година отборът представя свой собствен болид – караният от Алън Джоунс FW06. Така в 30-тата си година във Формула 1 Уилямс ще отбележат 500-ното си състезание на Монца. За тези години те са изминали 250 000 км в състезания, записали са 113 победи и са спечелили 16 титли – девет при конструкторите и седем при пилотите.

И докато Нико Розберг не е кандидат за титлата тази година,то младият германец очаква с нетърпение надпреварата на митичната Монца.

„Направихме добър тест на Монца преди две седмици – по отношение на оценка на нови части и намиране на настройки за надпреварата” – казва той. „Очаквам с нетърпение да карам на Монца – не само защото е най-бързата писта в календара, но и защото има такава история. Монца е наистина приятна за каране заради супербързата старт-финална права, десните завои в края на обиколката, както и бордюрите, които трябва да се прекосяват. Най-бързите завои са малко трудни, тъй като караме с ниски сили на притискане на Монца. Но това не намалява удоволствието от карането на една от най-добрите писти. И да завърша – атмосферата, хората и храната са уникални, така че очаквам с нетърпение уикенда.”