Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Състезание в Африка е приоритет за F1

Състезание в Африка е приоритет за F1

1169
0
Киалами, ЮАР
Старттът на състезанието на Киалами през 1985 г., снимка: Уилямс

Да има състезание в Африка е приоритет за Формула 1. Това заяви отговорникът по комерсиалните въпроси в спорта Шон Брачес. Интерес да бъде домакин на такова проявява напоследък Маракеш в Мароко.

В страната е имало едно състезание от шампионата на F1 през 1958 г. в Казабланка. В последните 10-ина години обаче Маракеш влезе трайно сред домакините на автомобилни състезания от висок ранг.

От 2009 до 2017 г. градът приемаше кръг от Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) и такъв от Формула Е от 2016 г. до тази година включително.

За последно състезание в Африка във Формула 1 имаше в ЮАР на Киалами през 1993 г.

Смята се, че именно на това трасе има вероятност да се проведе Гран при в бъдеще.

„Имаме състезания на 5 континента и последният обитаем такъв, на който нямаме, е Африка, каза Брачес. – Имахме много продуктивни разговори с ЮАР и такива в по-малка степен с Мароко.

На тези места имаше състезания преди. Но поради политически причини тяхното провеждане е било преустановено. Ние сме глобален спорт. А Африка е пазар, където искаме да има надпревара.”

Пистата Киалами беше закупена от Тоби Вентер, който продава марката Порше за ЮАР. Той я ремонтира основно, включително гаражите и падока. И се смята, че няма да са нужни много промени, за да може трасето да отговаря на изискванияta за домакинство на кръг от F1.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter