Начало Избрани Състезанието в Канада под заплаха заради горски пожари? (обновена)

Състезанието в Канада под заплаха заради горски пожари? (обновена)

1362
0
Гран при на Канада, Монреал, Жил Вилньов
снимка: Пирели

Състезанието в Канада може да не се проведе според предварителните планове на F1. Причината за тези съмнения е свързана със силните горски пожари, които се разпространяват в страната през последните дни. Това бедствие поставя под въпрос нормалното провеждане на осмия кръг от сезон 2023 в F1.

От началото на седмицата Канада е сериозно засегната от горски пожари. В момента в страната има близо 400 огнища, като само в Квебек те са 150. Именно в тази провинция се намира град Монреал и пистата Жил Вилньов. Трасето e разположено на изкуствения остров Ил Нотр Дам в река Сейнт Лорънс

Съвсем логично, продължаващите горски пожари водят до опасни условия на задимяване в околните големи градове в Канада, както и в някои части на САЩ. Според различни източници, димът е достигнал до Ню Йорк. През последните 48 часа американския мегаполис е покрит с оранжева мъгла и е най-замърсен от всички големи градове в Северна Америка.

В резултат на това милиони хора са били посъветвани да носят на открито маски N95 поради лошото качество на въздуха. В сряда вечерта в Ню Йорк и Филаделфия пък бяха отложени мачове от Мейджър лигата по бейзбол.

„Високите концентрации на фини прахови частици, дължащи се на горските пожари в Квебек, ще доведат до лошо качество на въздуха в много райони днес и тази нощ“, заяви метеорологичната агенция на Канада.

„Смогът влияе особено силно на децата с астма и на хората с дихателни или сърдечни заболявания. Затова се препоръчва тези хора да избягват интензивна физическа активност на открито. Това важи докато предупреждението за смог не бъде отменено.“

Засега няма индикации, че провеждането на Гран при на Канада ще бъде сериозно застрашено. Събитието трябва да се проведе на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал между 16 и 18 юни. В прогнозата за времето през следващите седем дни се очакват и дъждове, които би трябвало да помогнат за справяне с пожарите. Това на свой ред би помогнало за сигурността на хората, пилотите и отборите от F1, които ще пристигнат на трасето в Канада следващата седмица.

Междувременно стана ясно, че F1 води постоянни дискусии с организаторите на състезанието и представители на местните власти. За момента ръководството на шампионата няма опасения, че събитието в Канада ще бъде засегнато

„Събитието не е изложено на риск. Получихме уверение от всички съответни информации, че ситуацията в Монреал в този момент е различна от тази в други части на страната и северната част на САЩ. Рискът остава нисък, а качеството на въздуха в Монреал е добро“, заяви говорител на F1.

Най-сериозните горски пожари се намират на около 800 километра от Монреал. През последните дни огньовете оказаха известно въздействие върху града, но не толкова сериозни, за да застрашат провеждането на Гран при на Канада.