Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Състезанието в Сингапур не е под заплаха заради разследвания за корупция

Състезанието в Сингапур не е под заплаха заради разследвания за корупция

447
0
Гран при на Сингапур 2023
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Състезанието в Сингапур остава част от календара на F1. Това заявиха официалните лица в страната. Според тях, събитието в Марина Бей ще продължи да се провежда по план, макар че в момента се водят разследвания срещу бившият транспортен министър.

Съвсем наскоро Министърът на транспорта на Сингапур Субраманим Исуаран обяви оставката си. Малко преди това му бяха повдигнати 27 обвинения във връзка с взаимодействието му с Бенг Сенг. Той на свой ред притежава правата за Гран при на Сингапур и е председател на компанията-промоутър на събитието

Въпросът е свързан с предполагаеми подкупи. Според Сингапурското бюро за разследване на корупционни практики (CPIB), Исуаран може да е получил от имотния магнат Бенг Сенг. Твърди се, че тук се включват полети с частния самолет на Онг и билети за Гран на Сингапур, на което бившият транспортен министър е бил съветник.

Ишваран отхвърли обвиненията срещу него. 61-годишният политик публикува изявление, в което ясно посочва, че е решен да изчисти името си. Същевременно на Бенг Сенг не са повдигнати обвинения за каквито и да било нарушения.

По принцип Сингапур е страна, която се гордее с липсата на каквато и да е корупция. Точно затова случаят предизвика огромен интерес в региона. Всички знаят, че Бенг Сенг е централен елемент в организацията на Гран при на Сингапур. Затова се появиха спекулации дали ще има последствия за бъдещето на състезанието от F1.

Вчера Министерството на търговията и промишлеността на Сингапур реши да омаловажи всички появили се спекулации. Според властите, договорът за състезанието не е бил придвижен напред, без да се вземат предвид неговите интереси.

„Условията на всички споразумения бяха внимателно разгледани от правителството“, се казва в съобщението. „Беше проведено независимо консултантско проучване. Към настоящия момент няма нищо, което да подсказва, че договорите за F1 или други договори са били структурирани в ущърб на правителството.“

„Цялата подготовка за Гран при на Сингапур от F1 през 2024 г., която е насрочена за 20-22 септември 2024 г., върви по план.“

Министерството допълва, че ползите от провеждането на старта в Сингапур са повече от ясни. Събитието е привлякло над 550 000 международни посетители и е генерирало около 2 млрд. сингапурски долара ($1.5 млрд.) приходи от туризъм

„Голямата награда на Сингапур в F1 също така повиши репутацията на Сингапур като оживен глобално-азиатски възел. Освен от туристическия сектор, от състезанието се възползваха и много сингапурски компании, които участват в различни аспекти на състезанието. Примери за това има в областта на логистиката, транспорта, строителството и инженерните услуги“, се казва още в изявлението.

Сингапур приема непрекъснато стартове от F1 от 2008 г. до момента, с изключение на 2020 и 2021. Надпреварата има договор с Либърти Медия до края на 2028 г. Последното издание на състезанието бе спечелено от Карлос Сайнц с Ферари. Това бе единственият случай, в който надпревара през 2023 г. не бе спечелена от Ред Бул.