Начало MotoGP News Състезанието във Франция счупи рекорда по посещаемост в MotoGP

Състезанието във Франция счупи рекорда по посещаемост в MotoGP

165
0
Гран при на Франция 2023
Гран при на Франция, снимка Мишлен

Състезанието във Франция счупи рекорда по посещаемост в MotoGP. Според Дорна Спортс, уикендът на пистата Льо Ман е бил посетен от повече от четвърт милион души. Следователно Гран при на Франция стана най-посещаваното състезание в историята на MotoGP.

Гран при на Франция прие кръг №5 от сезон 2023 в MotoGP. Събитието се проведе в края на миналата седмица на легендарната писта Льо Ман. Уикендът на Льо Ман бе по-специален тъй като трасето бе домакин на старт №1000 в историята на кралския клас

Льо Ман традиционно е едно от най-посещаваните събития в календара на MotoGP. Миналата година надпреварата във Франция събра 225 000 зрители.

Малко преди вчерашната Гран при на Франция стана ясно, че събитието е поставило нов рекорд по посещаемост в историята на MotoGP. Според информация на Дорна и организаторите на надпреварата, през целия уикенд са преминали общо 278 805 фенове. Началото е било поставено в четвъртък, когато 14 900 от тях са били в питлейна преди състезанието.

Петъчните тренировки във Франция са били посетени от 58 894 фена. В събота техният брой е нараснал до 88 319, докато в неделя Гран при на Франция е била посетена от 116 692 зрители.

Предишният рекорд по посещаемост беше Гран при на Чехия  2015. Това събитието е било посетено от 248 434 фенове. Състезанието на пистата Бърно също бе със сериозна посещаемост. Въпреки това трасето бе извадено от Дорна в края на 2020 г.

Този рекорд по посещаемост идва в момент, когато MotoGP се бори да привлече вниманието на масовата публика. Целта на ръководството на шампионата е да подобри броя на зрителите както по трибуните, така и пред телевизионните екрани.

„През целия уикенд атмосферата в Льо Ман беше невероятна. Затова знаехме, че посещаемостта ще бъде висока. Но да счупиш рекорда и да видиш, че това са над четвърт милион души, е нещо наистина специално“, сподели Кармело Еспелета.

„Бихме искали да благодарим на местните промоутъри за невероятното събитие, което организират всяка година в Льо Ман. Това наистина е едно от най-важните събития в календара. Искам да отправя послание и към нашите фенове-  Благодаря на всички за страстта и любовта към този спорт. Вие направихте този ден наистина исторически за MotoGP и старт №1000 в историята на този спорт“, добави главният изпълнителен директор на Дорна Спортс.

Тазгодишното юбилейно издание на Гран при на Франция бе спечелено от Марко Безеки. Пилотът на VR46 Дукати завърши пред своите колеги от Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко. Опитният французин успя да зарадва своите сънародници по трибуните и отново да се качи на подиума в домашната си Гран при. Междувременно другият представител на Франция Фабио Куартараро (Ямаха) остана седми.