Начало Автомобили Състезателна кола за пътя – световна премиера на Honda Civic Type R...

Състезателна кола за пътя – световна премиера на Honda Civic Type R Concept в Женева

150
0

Днес е световната премиера на новия Honda Civic Type R Concept. Моделът, който бе показан на автомобилното изложение в Женева, показва посоката на стила и външния дизайн, в който ще се развива дългоочакваният нов Type R, чиито дебют в Европа ще бъде през 2015 г.

Дизайнерският екип описва автомобила като Състезателна кола за пътя. Type R е кола с голяма ефективност и е сигнал за нова ера на марката с екстремния Civic Type R. Аеродинамичният профил показва кола, която ще бъде много бърза, а същевременно ще бъде удобна за обикновено всекидневно шофиране, но с отличителния характер на Type R.

Стилът на колата е изцяло свързан с Type R Concept, характерен с дизайна на екстериора. Много от стиловите елементи предлагат реални подобрения в аеродинамиката и естетиката, чиито качества бяха потвърдени от тестовете на прототипа на пистата Нюрбургринг в легендарната версия Нордшлайфе в Германия. Например формата и ъгъла на задния спойлер са проектирани така, че да осигурят допълнителна притискателна сила. Това е пряк отговор на информацията, получена по време на тестовете. Освен това горната и долната предни решетки са уголемени, а отворите за въздух на капака осигуряват допълнително мощно охлаждане на двигателя. Предните и задните калници са издути, за да се монтират 20-инчовите гуми, а въздушните отвори са интегрирани, за да се оптимизира въздушният поток. Когато се комбинират тези функции, се получава максимално охлаждане, по-голямо сцепление и като резултат – по-голяма производителност и стабилност на автомобила.

Повече подробности в техническо отношение предстои да бъдат съобщени. От Honda обявиха, че новият Type R ще бъде първият модел за Европа с изцяло новия VTEC TURBO двигател от семейството на Earth Dreams Technology. Двигателят е 2,0-литров с директно впръскване и турбо, като ще предостави водещите в класа 280 к.с., които ще са съвместими с новия стандарт за вредни емисии EURO 6. Докато турбо двигателите все още не са налични в колите на Honda за Европа още известно време, то компанията продължава успешно да развива турбо технологията на пистата и в други региони на света. През 2013 г. Honda се върна с успех WTCC и събра важна и богата информация, която помогна за модернизирането на новия Type R, като осигури и обратна информация за екипа на пистата.

Освен тази премиера, на моторшоуто в Женева Honda представя задвижването на следващата генерация  NSX, която предстои да бъде показана през 2015 г. Представя се също и следващото поколение Honda Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) Concept, което прави европейска премиера на изложението. От компанията потвърдиха, че за първи път производствената версия на автомобила ще започне да ес продава в Европа от началото на 2016 г.