Начало Избрани Състезателният уикенд в Джеда ще продължи по план

Състезателният уикенд в Джеда ще продължи по план

1747
0
Джеда
Джеда, снимка Алфа Ромео

Състезателният уикенд в Джеда ще продължи по план. Ръководителите на F1 разясниха на отборите и пилотите, че Гран при на Саудитска Арабия ще се проведе, въпреки нападението срещу близката рафинерия на Арамко. Петролната компания е един от генералните спонсори на Формула 1. 

Малко след началото на първата свободна тренировка в петък следобед в небето се появи черен дим. Причината за него е експлозия в петролно съоръжение близо до международното летище в Джеда. Рафинерията на Арамко е разположена е на по-малко от 10 мили от пистата край брега на Червено море.

Причината за пожара все още не е потвърдена официално, но говорител на движението Хути обяви, че организацията поема отговорността на нападението. Освен това заяви, че е отговорна за атаката, както и за други удари, нанесени на  територията Саудитска Арабия. Също така заяви, че по-нататъшните нападения ще продължат, докато организацията не постигне целите си в Йемен.

В района около пистата вече има засилено присъствие на служители по сигурността след редица нападения на Хути през тази и миналата седмица, сред които и в Джеда. Последният инцидент накара някои да се запитат, дали Гран при на Саудитска Арабия трябва да продължи.

Но по време на спешна среща между главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали и пилотите и отборите преди отложената втора свободна тренировка се разбра, че никога не ставало въпрос за отмяна на събитието.

Смята се, че Доменикали е казал на присъстващите, че Гран при ма Саудитска Арабия ще се проведе, както е планирано. Също така саудитските власти ясно са заявили, че сигурността на всички в падока е приоритет.

„F1 е в тесен контакт със съответните органи след случилото се в днешния ден. Властите потвърдиха, че събитието може да продължи, както е планирано. Ние ще останем в тесен контакт с тях и с всички екипи и ще следим отблизо ситуацията“, се казва в официално съобщение на Формула 1.

След срещата, шефът на екипа на Хаас Гюнтер Щайнер заяви пред медията ServusTV:

Правителството ни увери, че тук е безопасно да се кара. След тренировката ще проведем още една среща. Лично аз се чувствам в пълна безопасност. В противен случай нямаше да съм тук. “

В първия си отговор на нападението, саудитската компания за моторни спортове заяви, чеостава в пряк контактс властите, за да гарантира безопасността на падока на F1.

„Наясно сме с нападението срещу разпределителната станция на Арамко в Джеда. Това се случи по-рано този следобед, се казва в изявлението. „Организаторите на състезанието остават в пряк контакт със саудитските органи за сигурност, както и с F1 и ФИА. Te трябва да гарантират, че всички необходими мерки за сигурност и безопасност продължават да се прилагат, за да се гарантира безопасността на всички посетители на надпреварата в Джеда, както и на всички пилоти, отбори и заинтересовани страни.“

„Графикът на състезателния уикенд ще продължи по план. Безопасността и сигурността на всички наши гости продължава да бъдат наш основен приоритет. Очакваме с нетърпение да посрещнем феновете за един уикенд с първокласни състезания и забавления.“