Начало Други Сато с втора победа в Индианаполис 500

Сато с втора победа в Индианаполис 500

812
0

Такума Сато спечели за втори път в кариерата си Индианаполис 500. 104-ото издание на легендарното състезание бе отложено заради пандемията от коронавирус и се проведе три месеца по-късно от обичайните си дати през май. Сато кара за екипа на Рейхъл Летърман Ланиган Рейсинг. Първият му успех бе през 2017 г. с Андрети Аутоспорт. Втори завърши Скот Диксън, който води в продължение на най-много обиколки – 111. Трети бе Греъм Рейхъл.

Сато и Диксън водеха двубой към края на надпреварата, когато Спенсър Пижо катастрофира на четвърти завой в края на 195-ия тур

Това доведе до предупредителен период, който продължи до карирания флаг. Разликата между японския пилот и съперника му не надвиши една секунда, след като Такума излезе начело в 185-ата обиколка. Диксън се бореше на трасето, но смяташе и че съперникът му няма да успее да стигне до финала без допълнително зареждане.

„Това е трудно за преглъщане. Не виждах как ще се справят. Ние спряхме с обиколка по-късно и при техния разход беше ясно, че ще е невероятно сложно“, коментира Диксън. „Но поздравления за Сато, кара страхотно. Ние се справихме добре, но е по-трудно, когато успехът ти се изплъзне така.“

Сато също каза, че стратегията с горивото е била малко на ръба.

„Видях Скот да излиза от четвърти завой и просто го удържах. Този успех е на целия отбор. Хонда ни даде много мощност и страхотен разход. Моите момчета… жертват много. Не мога да благодаря достатъчно на всички“, допълни той.

Фернандо Алонсо бе 21-ни със своя Ероу Макларън Шевроле и каза, че състезанието е било изпълнено със събития за него

„От самото начало имахме проблеми с баланса на колата – със задната част. При спиранията в бокса постоянно правехме промени и малко по малко вече бяхме по-удовлетворени от автомобила. Около 110-ата обиколка бяхме 15-ти, където искахме да стигнем. Половината състезание го изкарахме да наваксаме позициите от 26-та до 15-та и тогава се появи проблем със съединителя, който не знаехме как да разрешим. За съжаление това ни коства обиколка. Поне съм доволен, че пресякох финала. Това е положителното. Много се гордея с работата на екипа ни от последните седмици. Опитахме, късметът не бе с нас“, каза Алонсо.