Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сато стана изпълнителен съветник на Хонда

Сато стана изпълнителен съветник на Хонда

634
0
Такума Сато
Такума Сато, снимка Индикар

Такума Сато стана изпълнителен съветник в Хонда. Бившият пилот от F1 ще предоставя съвети и подкрепа във всички състезателни дивизии на Хонда и подразделението HRC.

Сато е състезател с огромен опит в различни шампионати с едноместни болиди. Японецът печели британската Формула 3 през 2001 г. с тима на Карлин. Същата година той триумфира и в Гран при на Макао

През 2002 г. Сато се прехвърля във Формула 1 с Джордан. Ирландският отбор използва двигатели на Хонда. В края на сезона той печели първите си точки в домашната си Гран при на Япония.

През 2003 г. Сато се прехвърля в отбора на БАР, който също използва мотори на Хонда. Първоначално той е в ролята на тестов пилот на базирания в Бракли тим. В края на сезона той се включва в старта на Сузука и отново финишира в зоната на точките.

Сато прекарва следващите две кампании в БАР. Най-силният му резултат е трето място в Гран при на САЩ. Така той записа първия си и единствен подиум в F1.

Последните си години в F1 Сато прекарва в Супер Агури. За нещастие, той разполага с неконкурентни автомобил и не успя да разгърне пълния си потенциал. Сато напуска F1 след Гран при на Испания 2008 заради оттеглянето на Супер Агури от спорта.

През 2010 г. Сато се прехвърля в Индикар. 47-годишният пилот кара за отбори като KV Racing Technology, Rahal Letterman Lanigan Racing, A.J. Foyt Enterprises, Андрети Аутоспорт, Dale Coyne Racing и Чип Ганаси Рейсинг.

Сато записа общо шест победи в Индикар. Тук се включват успехите му в Индианаполис 500 през 2017 и 2020 г. Тази година той отново ще кара в легендарната надпревара с тима на Rahal Letterman Lanigan Racing

Сато вече оказва сериозна подкрепа на инициативите за развитие на пилотите на Хонда като директор на HRS. В допълнение към тази роля, Сато ще предоставя съвети и подкрепа при формулирането на стратегиите за развитие на пилотите и програмите, които Хонда ще преследва в Япония и извън нея, плановете за участие в състезания и оперативната структура за състезателни дейности.

Освен това HRC ще използва опита и знанията на Сато като състезателен пилот от световна класа и ще се стреми да подобри допълнително имиджа на марката.

„Много се гордея, че съм назначен за изпълнителен съветник на HRC. Това представлява моята връзка с Хонда, която подкрепя моите предизвикателства за осъществяване на мечтите ми в продължение на толкова много години“, сподели Сато.

„В допълнение към предаването на уменията и опита, които съм натрупал, аз все още ще бъда пилот и ще продължа да приемам нови предизвикателства заедно с Хонда/HRC, без да губя духа на „Няма атака, няма шанс“. Чрез тези предизвикателства ще се стремя да допринеса за по-нататъшното развитие на дейностите на Хонда в областта на моторните спортове“, добави японецът.

„За нас е огромно удоволствие да приветстваме новия изпълнителен съветник на HRC Такума Сато, който продължава да напредва и да записа успехи като състезателен пилот. Като директор на HRS, г-н Сато вече има голям принос за усилията ни да развиваме млади състезателни пилоти“, каза Коджи Ватанабе.

„Сега той ще разшири участието си като изпълнителен съветник на HRC. Чувстваме се много обнадеждени, че той ще оказва по-многостранна подкрепа за дейностите на Хонда в областта на моторните спортове. Вярваме, че хората са привлечени от Такума Сато не само заради неговите пилотски умения, но и защото той демонстрира силна вяра и продължава да приема предизвикателства, за да побеждава. Приветстваме смелото му предизвикателство да се състезава в Инди 500 отново тази година. Искрено се надяваме, че той ще постигне своята мечта- да спечели Инди 500 за трети път. Ние, заедно с феновете HRC/Хонда ще го подкрепяме от цялото си сърце“, добави президентът на HRC.