Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Саудитска Арабия е опитала да купи F1

Саудитска Арабия е опитала да купи F1

860
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Саудитска Арабия е опитала да купи F1. Съобщава се, че Публичният инвестиционен фонд на кралството е провел разговори с Либърти Медия през миналата година и дори е отправил оферта за придобиване на търговските права на спорта.

Либърти Медия е собственик на търговските права на F1 от 2017 г. Американската компания плати близо $4.6 млрд. на основателя на Formula One Group и бивш притежател на правата за шампионата Бърни Екълстоун.

През последните няколко години Саудитска Арабия обогати спортното си портфолио. Кралството вече приема стартове от Формула Е, F1, W2RC и Extreme Е. Очаква се в бъдеще тук да има и стартова от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Миналата седмица промоутърът на Гран при на Саудитска Арабия обяви, че F1 остава в Джеда до 2027 г. Причината за това е забавянето на строителните работи в Кидия. Според Сауди Моторспорт, бъдещото трасе няма да бъде завършено в следващите 2-3 години.

Според информация на Bloomberg, Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) оценява Формула 1 на над 20 млрд. долара, включително и всички дългове. Това е по-голяма сума от тази, която бе платена от Либърти Медия преди шест години. Американците ясно са заявили пред PIF, че състезанията за Гран при не са за продан.

Въпреки отказа саудитският фонд продължава да се интересува от F1. Това е актив, който PIF се надява да добави един ден към нарастващото си портфолио от спортни франчайзи и събития.

Публичният инвестиционен фонд е под управлението на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. До момента той е инвестирал в английския футболен клуб от Висшата лига Нюкасъл Юнайтед, както и в професионалния голф тур LIV Golf.

Гран при на в Саудитска Арабия е критикувана от феновете още от включването ѝ в календара през 2021 г. Причината за това е въпросът за правата на хората в кралството. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън дори заяви, че се чувства длъжен да повиши осведомеността си докато е в страната.

Последното състезание в Саудитска Арабия бе на път да бъде отменено заради ракетна атака срещу рафинерия на Aramco. Държавната петролна компания е един от основните спонсори на F1 и отбора на Астън Мартин. Отговорността за атаката бе поета от йеменското политическо движение Хути.

В крайна сметка рейс уикендът в Джеда продължи по план след като ФИА и ръководството на F1 проведоха няколко срещи с пилоти и отбори.

Миналото лято PIF придоби дял в Астън Мартин Лагонда. Инвестиционният фонд реши да помогне на изпадналата в затруднение автомобилна компания. Част от нея собственост на консорциум от инвеститори начело с изпълнителния председател Лорънс Строл. Своевременният приток на парични средства от Саудитска Арабия ще помогне на британския производител на луксозни автомобили да изплати просрочените си задължения.

През последните 15 години F1 сериозно разшири присъствието си в Близкия изток. Керванът на световния шампионат редовни посещава Бахрейн, Абу Даби и Саудитска Арабия. Тази година Катар също се присъединява за постоянно към календара на Формула 1 след като дебютира в края на 2021 г.