Начало Избрани Саудитска компания придоби дял от Астън Мартин

Саудитска компания придоби дял от Астън Мартин

883
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Държавният инвестиционен фонд на кралство Саудитска Арабия PIF е придобил дял в Астън Мартин. Това е своевременен приток на финансови средства, който ще помогне на изпадналия в затруднение британски производител на луксозни автомобили да изплати просрочените си дългове.

Сделката най-вероятно е била инициирана от изпълнителния председател на Астън Мартин Лорънс Строл. Канадецът е използвал връзките си с основния спонсор на тима от F1 Арамко. Петролната компания е собственост на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и е един от главните партньори на F1.

Инвестицията на PIF e разпределена между участие в емисия на права на стойност 575 млн. паунда, както и директна покупка на акции на стойност 78 млн. паунда. Това остави фонда на второ място по големина сред акционерите на Астън Мартин Лагонда (AML) след консорциума от инвеститори, ръководен от Строл. Той носи името Yew Tree.

Наред с PIF и Yew Tree се появява и Мерцедес Бенц. Всички търговски дружества също тама ще участват в емисията на права и в сделката за дялово участие. Тя цели да набере капитал в размер на 650 млн. паунда.

Когато всичко приключи, делът на Yew Tree ще спадне до 18,7 %, докато този на PIF ще бъде 16,7 %. Междувременно делът на Мерцедес Бенц ще бъде намален до 9,7 %

В началото на 2020 г. Строл и неговите колеги поеха контрола над Астън Мартин Лагонда. На практика канадският милиардер спаси компанията от фалит. Сега легендарният автомобилен производител се бори да стабилизира бизнеса си и да генерира необходимите парични средства за инвестиции в нови модели и в електрически технологии.

Забавянето на представянето на модела хиперавтомобил Valkyrie и на SUV автомобила DBX 707 също се отрази на горния и долния резултат на британската компания. Приоритет за Астън Мартин е пускането на напълно електрически автомобил. Този проект трябва да бъде реализиран най-късно до 2025 г.

„Това съобщение бележи последния успех в еволюцията на Астън Мартин. Вървим към възстановяването на бизнеса и баланса, които наследихме, както и ускоряването на дългосрочния ни потенциал за растеж.““

Астън Мартин е вторият британски автомобилен производител от висок клас, който получава инвестиция от PIF. Миналото лято суверенният фонд участва в набирането на капитал от страна на Макларън Груп. Той бе в размер на 550 млн. паунда.