Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Саудитска Арабия разкри повече детайли за новата писта в Кидия

Саудитска Арабия разкри повече детайли за новата писта в Кидия

847
0
пистата за F1 в Кидия
снимка, Кидия Медия

Саудитска Арабия разкри повече детайли за новата писта в Кидия. Трасето трябва да дебютира в календара на F1 най-рано през 2027 г. Според предварителните планове, чисто новата писта ще включва 21 завоя и денивелация от 108 метра.

Саудитска Арабия влезе в календара на F1 през сезон 2021. Домакин на събитията е полупостоянна писта в Джеда. Тя с дължина от 6.174 км и е разположена покрай брега на Червено море

Първото състезание в Саудитска Арабия се проведе в края на кампанията. После събитието в Джеда беше преместено в началната фаза на сезона и се провежда веднага след това в Бахрейн.

Плановете са Джеда да приема стартове от F1 до 2027 г. След това F1 трябва да се премести на постоянна писта, разположена в Кидия- развлекателен център, разположен на около 50 км от столицата Рияд. Разбира се, може да има и вариант, според който Саудитска Арабия да приема два старта от F1.

Според информация на промоутъра на старта в Саудитска Арабия, пистата в Кидия едва ли ще бъде готова преди 2027 г. Причината за това е забавянето на строителните работи по бъдещото трасе.

Новата писта е част от амбициозната схема „Сауди Вижън 2030“, разположена в Кидия. Това е футуристичен градски проект, който вече се разработва от няколко години.

Новата писта носи името „Кидия Спийд Парк“ и е проектирана от бившия пилот от F1 Александър Вурц, както и известния архитект Херман Тилке. Трасето ще се отличава със средна скорост от 200 км/ч. Посоката на движение е обратна на часовниковата стрелка. В допълнение, пистата в Кидия ще има 21 завоя и денивелация от 108 метра. Проектът в Саудитска Арабия вече е бил инспектиран от ФИА. Федерацията вече е предостави на съоръжението най-високата категория 1, която позволява приемането на стартове от F1.

Много от характеристиките на пистата в Кидия са подчертани в умопомрачителните визуализации, публикувани през вчерашния ден. Най-интересната секция се очаква да бъде първият завой, който е не само много остър, но и доста висок. Осветеният със светодиоди участък чудо се издига на зашеметяващите 70 мета.

Кидия е замислена като хибридна писта, която съчетава най-доброто от двата свята. Това са постоянството и гъвкавостта на специална писта с вълнението и оживлението на улично трасе. Трасето ще включва както високоскоростни участъци, така и технични завои, за да предлага повече зрелище за зрителите по трибуните и екраните. Освен това пистата ще има и множество конфигурации, които позволяват провеждане на състезания от всякакви моторспорт категории

„Пистата „Спийд Парк“ ще бъде истинско въплъщение на философията на Кидия за силата на играта. Тя ще позиционира Qiddiya City като дом на саудитския автомобилен спорт и едно от водещите места за автомобилен спорт в света“, сподели Абдула Алдауд.

„Посетителите и зрителите ще се насладят на едно от най-уникалните състезателни изживявания в света благодарение на писта, която ще бъде готова да приеме някои от най-големите събития в света на моторните спортове“, добави управляващият директор на Кидия Инвестмънт Къмпани.

Друга важна характеристика ще бъде замяната на традиционните трибуни с по-модерно, завладяващо изживяване. То ще предлага „множество гледни точки и тераси за наблюдение“.

„Пистата за ще бъде безпроблемно вписана в околната среда и в самата тъкан на града. Състезателите ще преминават през първия завой, разположен над музикално заведение. Те ще се състезават на конфигурацията на пистата „Six Flag’s Falcon’s Flight“, допълнена с магазини, заведения за хранене и хотелиерски услуги. Всичко това ще осигури уникално преживяване за посетителите, където се сблъскват спорт, развлечения и култура“, добави Алдауд.

„Това не е просто място за провеждане на състезания. Кулминацията на усилията ни да позиционираме Кидия в центъра на световния автомобилен спорт. Нашата визия за пистата се простира отвъд тръпката от състезанията. Зрителите ще станат свидетели на едно от най-извисените и завладяващи състезателни преживявания в света, което преоткрива спорта такъв, какъвто го познаваме.“

„Нашата цел е да осигурим несравнимо поглъщащо изживяване, на което да се насладят фенове от цял свят. В съчетание с най-съвременните технологии, уникалната гъвкавост на пистата ще гарантира, че зрителите ще могат да се насладят на революционно моторспорт изживяване, което не прилича на никое друго. Това ще позволи на всички посетители и гости да се насладят на допълнителни предложения на място и да разширят посещението си отвъд състезателното изживяване“, завърши Абдула Алдауд.

Този уикенд ще се проведе четвъртото издание на Гран при на Саудитска Арабия по улиците на Джеда. Подобно на Бахрейн, стартът в Кралството ще се проведе в събота вечер, а не в неделя.