Начало Избрани Саудитска Арабия готова да приеме още едно състезание в F1

Саудитска Арабия готова да приеме още едно състезание в F1

1254
0
Гран при на Саудитска Арабия 2022
снимка, Алфа Ромео

Саудитска Арабия е готова да приеме още едно състезание в F1. Правителството на страната заяви, че с най-голямо удоволствие ще бъде домакин на допълнителна надпревара от световния шампионат.

Саудитска Арабия прие първата си Гран при в края на миналата година, спечелена от Люис Хамилтън. След това се завърна след по-малко от четири месеца като втори кръг от тазгодишната кампания. Въпреки ракетните атаки срещу рафинерия на Aramco, надпреварата се състоя по план. В крайна сметка Макс Верстапен грабна победата след оспорвана битка с Шарл Льоклер.

Подобно на състезанията в Сингапур, Бахрейн и Катар, надпреварата в кралството се провежда на изкуствено осветление.

Въпреки съмненията около сигурността на събитието, организаторите на надпреварата обявиха, че бъдещите издания на Гран при на Саудитска Арабия ще се проведат при пълна безопасност.

И двете надпревари се проведоха на пистата Jeddah Corniche. Уличното трасе в Джеда е временно решение и едва ли ще остане още дълго време в календара на F1. Истинските планове на организаторите са Гран при на Саудитска Арабия да се проведе на реална състезателна писта в бъдещия развлекателен комплекс в Кидия.

Наскоро спортният министър на Саудитска Арабия Негово Кралско Височество Абдулазис Бин Турки Ал-Файсал заяви, че би желал всяка година F1 да се състезава два пъти в неговата страна.

„Няма да откажем две състезания в нашата страна. Наистина виждаме ползите от тези събития за Кралството и затова инвестираме толкова много в този спорт.“

„Правим абсолютно същото и в областта на културата, развлеченията, изложбите и много други неща, които разглеждаме. Определено вече можем да сме домакини на две състезания. Смятам, че това е нещо, което трябва да обсъдим с F1. Нека да видим как ще се развие в бъдеще. Честно казано, определено бихме искали да го направим.“

„Това е напълно различна среда. Не бихме искали да имае две състезания в един и същ регион.“

„Не трябва да забравяме, че Джеда е на брега на Червено море, но когато отидеш на изток виждаш пустинята. Това е съвсем по-различна околна среда.“

Макар и да е временно решение, пистата в Джеда изискваше огромни инвестиции, за да достигне изискванията на F1. Заради това правителството иска да не позволи те да бъдат пропилени.

Има и друга опция, ако две състезания в страната не се окажат жизнеспособни. Тогава организаторите могат да предложат редуване на местата на провеждане на Гран при на Саудитска Арабия.

„Това се случи в Германия между Нюрбургринг и Хокенхайм“, посочи принц Абдулазис. „Така че това също е опция.“

Според спортният министър, новото трасе в Кидия ще бъде изключително емблематично място за провеждане на състезание от F1. В съседство на пистата ще има тематичен парк, който феновете ще могат да посещават. Очаква се бъдещата писта в Кидия да приема и стартове от MotoGP.

„Кидия е огромен проект. Надявам се да го завършат навреме. Може да завърши в рамките на плюс или минус една две години. Идеята е да преместим състезанието там.“

„Определено Кидия ще приеме надпревари от MotoGP, защото не можем да приемем състезания с мотори в Джеда“, допълни принц Абдулазис Бин Турки Ал-Файсал.

Освен F1, уличната писта в Джеда ще приеме и последния кръг в историята на световната купа за туристически автомобили (WTCR). За разлика от Формула 1, WTCR ще използва съкратена версия на трасето.